X

El Govern central aprova un segon tram d’avals de 20.000 milions per als autònoms i les pimes

1,3 milions d'empreses i d'autònoms es beneficiaran d'aquesta línia d'ajudes

10/04/2020

El Govern central aprova un segon tram d’avals de 20.000 milions per als autònoms i les pimes

EFE/Chema Moya

El Consell de Ministres extraordinari ha aprovat aquest divendres un segon tram de 20.000 milions d’euros de la línia d’avals públics de fins a 100.000 milions d’euros aprovada al març pel Govern, amb la finalitat de garantir la liquiditat al teixit productiu, i que es destina ara íntegrament a pimes i autònoms, amb uns 1,3 milions de beneficiaris, davant l’emergència de la crisi del coronavirus.

Així ho ha anunciat la portaveu del Govern, María Jesús Montero, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres extraordinari, després que ahir, durant el Ple del Congrés per sol·licitar la pròrroga de l’estat d’alarma, el president del Govern, Pedro Sánchez, anunciés un nou tram de la línia d’avals de fins a 100.000 milions d’euros aprovada pel Govern a mitjan març per pal·liar l’impacte del Covid-19, el primer tram del qual de 20.000 milions es va llançar dilluns passat.

Aquest segon tram estarà reservat exclusivament a pimes i autònoms, a diferència de l’anterior, que es repartia a parts iguals entre grans i mitjanes empreses d’una banda, i pimes i autònoms per l’altre.

L’aval garantirà el 80% dels nous préstecs i renovacions sol·licitades per pimes i autònoms i en un 70% per a la resta d’empreses, i tindrà una vigència igual al termini del préstec concedit, amb un màxim de cinc anys.

Condicions

S’estableix que el preu dels crèdits per als clients que es beneficiïn de l’aval haurà de ser, amb caràcter general, inferior al dels préstecs i altres operacions per a la mateixa tipologia de client que no comptessin amb aquesta garantia.

Les pimes i autònoms interessats podran sol·licitar la garantia per les seves operacions fins el 30 de setembre de 2020. El termini podrà ampliar-se, sempre en línia amb la normativa d’ajudes d’Estat de la Unió Europea, per acord de Consell de Ministres.

Montero ha recordat també que s’estableix que les entitats han de traslladar “obligatòriament” unes condicions d’avals als clients en forma de menors tipus d’interès, un major termini de devolució o la introducció de períodes de carència.

Al seu torn, ha subratllat que la concessió de préstecs avalats per l’Estat no pot anar “en cap cas” associat a la contractació d’altres productes vinculats a l’entitat financera. “No hi ha condicionalitat en l’oferta que ha de fer l’entitat, ja que l’Estat està avalant en un 80% l’operació”, ha assegurat la ministra.

Segons el Ministeri d’Assumptes Econòmics, l'”àmplia” cobertura i implantació territorial de les entitats de crèdit, caixes rurals, establiments financers de crèdit, entitats de diners electrònics i entitats de pagaments garanteixen la distribució dels avals entre les empreses i autònoms “de tots els sectors d’activitat i de qualsevol lloc del país”.

D’igual forma, Montero ha celebrat l’acord assolit a l’Eurogrup que mobilitzarà fins a mig bilió d’euros per fer front a la crisi del Covid-19, i ha indicat que la part corresponent al Banc Europeu d’Inversions (BEI), que finançarà amb fins a 200.000 milions en crèdits a empreses, servirà per finançar les empreses i reforçar la línia d’avals de fins a 100.000 milions d’euros a través de l’ICO aprovada pel Govern. El BEI i l’ICO estan estudiant per veure com articular una “sinergia” entre l’instrument comunitari i el nacional.

10/04/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris