El decret preveu declarar d'interès servei públic si algun dels trajectes es queda sense servei
El Govern de les Illes ha presentat aquest dijous l’esborrany del primer decret que regula el transport marítim entre illes. Es tracta d’un document que desplega la Llei de transport marítim de les Illes Balears aprovada l’any 2010 i que té per objectiu garantir un servei mínim de connectivitat entre les illes per mar.
Les navilieres que operen a les línies estratègiques estaran obligades a oferir el servei els 12 mesos de l’any. A més, hauran de cobrir un mínim de freqüències. En el cas de la línia Eivissa–Formentera, serà de 10 diàries, 5 els dies laborables si és transport de mercaderies, i la primera serà a les sis del dematí.
També hi haurà d’haver almanco tres connexions entre Palma i Eivisa, i una diària d’Alcúdia a Ciutadella. Si no es compleix, el Govern explica que posaria en marxa un contracte d’obligació de servei públic. Una situació poc probable ara mateix, ja que asseguren que el servei està cobert amb escreix.
Val a dir que els mínims que fixa el decret estan molt per sota de l’oferta actual. En el cas de la connexió entre Mallorca i Menorca, el decret fixa un mínim d’un trajecte d’anada i tornada al dia. En aquests moments, les tres navilieres, Baleària, GNV i Transmed, que connecten les dues illes n’ofereixen 5.
En el cas del trajecte Mallorca–Eivissa el decret fixa un mínim de 3 freqüències setmanals d’anada i tornada, quan en aquests moments les mateixes navilieres que connecten Mallorca i Menorca n’ofereixen tres al dia.
El mateix passa en les connexions entre Eivissa i Formentera. El decret fixa un mínim de 10 freqüències diàries, quan en aquests moments les quatre navilieres que hi operen, Baleària, Transmapi, Mediterranea Pitiusa i Aqua Bus, n’ofereixen 60, convertint aquest trajecte en la connexió marítima amb més freqüències d’Europa, segons han explicat des del Govern.
El decret també regula el transport turístic i recreatiu. Així, tot i estar permeses les escales, les excursions hauran de començar i acabar en el mateix port. Hauran de durar entre 4 i 12 hores, i els passatgers estaran obligats a fer l’itinerari complet, és a dir, el bitllet serà d’anada i tornada.
L’esborrany del Decret es publicarà la setmana que ve al BOIB. A partir de llavors, s’obrirà un termini de 15 dies laborables per presentar-hi al·legacions.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular