X

El Govern demanarà al Ministeri aquest dijous que Eivissa també entri a la Fase 1 dia 4 de maig

El president del Consell d'Eivissa

29/04/2020

El Govern demanarà al Ministeri aquest dijous que Eivissa també entri a la Fase 1 dia 4 de maig

Armengol, durant la reunió telemàtica d'aquest dimecres

El Govern demanarà al Ministeri de Salut aquest dijous que Menorca i Formentera entrin dia 4 de maig a la Fase 1 de desescalada, com farà Formentera, perquè reuneixen les condicions “de forma claríssima”. La presidenta Francina Armengol havia deixat oberta la porta a que també Eivissa accedís abans que la resta de l’Estat en aquesta fase, en què només entrarà segons anuncià Pedro Sánchez, Formentera i les illes canàries de Gomera, El Hierro i La Graciosa. Aquest vespre, el president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí, l’hi ha demanat a Armengol després de consultar a batles, batlesses i agents socials de l’illa, de manera que aquest dijous, el Govern sol·licitarà l’avançament al Ministeri de Sanitat per a les dues illes.

Eivissa se suma

“Espero que quan el Consell d’Eivissa mantingui les reunions amb els ajuntaments” ho sol·liciti, havia dit Armengol en la compareixença que ha protagonizat aquesta horabaixa després de les tres reunions que ha mantingut amb el grup d’experts, amb el de desconfinament i amb les presidentes dels consells insulars de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, el batle de Palma, i el president de la FELIB per fer un seguiment de la COVID-19.

La presidenta del Govern ha basat la seva petició que Menorca entri a la Fase 1 en les bones dades que registra l’illa pel que fa als indicadors sanitaris. En aquest sentit, ha destacat que Menorca ha reduït un 51% el nombre d’hospitalitzats, mentre que en el total de l’arxipèlag és del 28%. En el cas de l’atenció primària, a Menorca ha davallat un 91% a Menorca.

Durant la compareixença ha celebrat el pla anunciat aquest dimarts per Pedro Sánchez, després de la reunió del consell de ministres. El govern és conscient de la “sensibilitat” insular, ha dit, i “ha entès que Madrid no és Espanya”.

 

Controls a ports i aeroports

Armengol també s’ha referit als controls a ports i aeroports. Pel que fa al transport marítim, la presidenta ha dit que quan Formentera entri a la Fase 1, el proper dilluns, es duran a terme controls sanitaris, com un registre de temperatura, als passatgers que viatgin entre el port de La Savina i el d’Eivissa. Això es traduiria als ports de Menorca en cas que el Ministeri accedeixi a avançar-n’hi el desconfinament. En aquests moments, els desplaçaments entre illes estan limitats a situacions excepcionals, com el retorn a la residència o per qüestions de treball essencial, i en qualsevol cas només es poden dur a terme per via aèria. Segons el pla de Govern central anunciat ahir, a partir de la Fase 3, i depenent de l’evolució dels indicadors, es podran permetre els viatges marítims de passatgers entre illes en les mateixes circumstàncies excepcionals que es permeten actualment per als avions, però el Govern demanarà que això s’anticipi de manera que ports i aeroports operin en les mateixes condicions.

Pel que fa als aeroports, Armengol ha dit que s’estan duent a terme “controls sanitaris amb un qüestionari per veure si els passatgers tenen símptomes” des que entrà en vigor el Reial Decret de l’Estat d’alarma, “un moment en què hi havia restriccions”. La cap de l’Executiu ha dit però que “és fonamental” que el govern central “arribi a acord amb la Unió Europea perquè els ports i els aeroports tinguin controls sanitaris” i en aquest sentit ha dit que els costos d’aquests controls “els hauria de pagar Aena i Autoritat Portuària”.


Mira la compareixença sencera
Consulta què es podrà fer en les fases zero i 1

29/04/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris