X

El Govern demanarà que els vols a Balears no estiguin obligats a emprar biocombustibles

Antoni Costa, portaveu de l'Executiu autonòmic: "Aena i el Ministeri de Transports estan actuant de forma unilateral amb una presa de decisions que afecten directament els ciutadans"

15/09/2023

El Govern demanarà que els vols a Balears no estiguin obligats a emprar biocombustibles

Redacció

El Govern balear demanarà a l’Executiu central que deixi els vols amb l’Arxipèlag fora de l’obligació d’usar biocumbustibles o hidrogen per a la propulsió dels avions a la Unió Europea a partir de 2025. El portaveu del gabinet autonòmic, Antoni Costa, afirma que, així com passa a Canàries i altres territoris ultraperifèrics d’Europa, les Illes han de quedar exemptes d’una “imposició” que suposarà perjudicis per a la ciutadania i l’economia de les Balears.

Les aerolínies avisen que aquesta obligació pot triplicar el preu dels bitllets. Fet que tindria un “greu impacte” a les “butxaques dels residents” i a la “competitivitat del turisme”, segons Costa. El Parlament Europeu va aprovar aquest dimecres la revisió legislativa que obliga als avions que utilitzin els aeroports de la UE a utilitzar almenys un 2% de combustible sostenible com a biocombustibles avançats o hidrogen renovable el 2025. D’aquesta manera, al 2050, es vol arribar al 70%.

En concret, les aeronaus hauran d’emprar almenys un 2% d’aquests combustibles el 2025, un 6% el 2030, un 20% el 2035, un 34% el 2040, un 42% el 2045 i un 70% en arribar a 2050. També s’hauran de carregar combustibles sintètics com el querosè electrònic, començant amb un 1,2% el 2030 i arribant al 35% el 2050.

Segons dades de la Comissió Europea, el sector de l’aviació va ser responsable el 2017 del 3,8% del total de les emissions de CO₂ de la UE. El portaveu del Govern ha censurat l’actitud del Govern central tant en aquesta qüestió, en la qual considera que hauria de plantejar per a Balears el mateix tracte que té Canàries, com pel que fa a les pujades de les taxes aeroportuàries: “Aena i el Ministeri (de Transports) estan actuant de forma unilateral amb una presa de decisions que afecten directament els ciutadans”, ha criticat.

15/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris