X

El Govern detecta incompliments en l’aplicació de la rebaixa de l’IVA dels aliments

Una de les set grans empreses inspeccionades ha apujat el preu de fins a 17 dels 60 productes analitzats per les direccions generals de Comerç i de Consum

30/01/2023

El Govern detecta incompliments en l’aplicació de la rebaixa de l’IVA dels aliments

Redacció

La supressió de l’IVA dels aliments que tenien un 4% i la rebaixa del 10% al 5% de l’IVA d’olis i pastes va entrar en vigor ara farà un mes. La mesura la va prendre el Govern central amb l’objectiu de pal·liar l’encariment de la cistella de la compra. Però no ha estat així en tots els casos. El Govern de les Illes ha detectat pujades de preus a una de les set empreses que va inspeccionar per tal de garantir que el reial decret llei s’aplicava de manera correcta.

La tasca de control es va iniciar a finals del mes de desembre. En aquell moment, s’analitzaren els preus de seixanta productes als portals web de set grans empreses de les Illes. Una vegada encetat el mes de gener, amb la rebaixa de l’IVA ja en aplicació, es va tornar a revisar el preu d’aquests mateixos productes. El resultat: una de les superfícies havia aprofitat per encarir desset dels seixanta productes inspeccionats. Una pujada de preu que, a mitjan de gener, encara mantenia a 14 dels articles del mostreig.

A partir d’aquí, el Govern té previst fer una nova anàlisi per comprovar si l’empresa continua tenint preus per damunt dels que tenia al desembre, abans de l’entrada en vigor de la mesura. En cas de ser així, la direcció general de Comerç i la direcció general de Consum estudiaran de quina manera la poden sancionar, ja que el Govern autonòmic no té mecanismes de control de preus. De moment, ja ha informat del resultat de la inspecció a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.


La pujada il·legal de preus no és en la venda final si no en la cadena de distribució, diu l’OCU

30/01/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris