L'executiu de Francina Armengol va pactar aquesta compra just abans de les eleccions autonòmiques
El vicepresident del Govern, Antoni Costa, i la consellera d’Habitatge, Territori i Mobilitat, Marta Vidal, han adduït aquest dijous raons “d’oportunitat i legalitat” per frenar la compra de 88 habitatges a Metrovacesa i han avançat que posaran l’assumpte en mans de la Fiscalia per si s’hagués produït un delicte. En roda de premsa, els consellers del nou executiu de Prohens han assegurat que l’operació per a adquirir habitatges de luxe per valor de 28,5 milions d’euros comptava amb informes en contra i hi mancaven, a més, diversos informes preceptius.
A grans trets, segons han explicat, l’operació és “nul·la de ple dret” i hauria suposat un perjudici per a les arques públiques de més de 10 milions d’euros, a causa del sobrecost d’adquisició d’un 40% en relació al preu màxim taxat per metre quadrat, al pagament d’un IVA del 21% –que hagués estat del 4 si s’hagués fet unes setmanes després– i a més de 400.000 euros d’inversió en l’adequació dels habitatges. En relació a la urgència en l’execució de l’operació per part de l’anterior Govern, en aquell moment en funcions, Costa ha assegurat que desconeix els motius d’una decisió que Vidal, per part seva, ha qualificat de “política en lloc de tècnica”.
El Govern encarregarà una auditoria a l’IBAVI i iniciarà el procediment per a la devolució a Ports de les Illes dels 17 milions que l’anterior executiu pretenia destinar a l’operació i que finalment es va tancar amb un cost de 26 milions d’euros. La justícia va paralitzar la compra de forma cautelar a instàncies de Metrovacesa i segons han explicat la consellera d’habitatge l’empresa estaria disposada a renunciar a indemnitzacions. Dia 19 de juny, només unes setmanes després de les eleccions, va ser quan el Consell de Govern en funcions va autoritzar l’adquisició.