política

El Govern espanyol assumirà els interessos bancaris dels ajuntaments que donin els romanents

El dimarts passat, el Consell de Ministres va transformar el polèmic acord amb la FEMP en un decret llei que haurà de ser derogat o convalidat al Congrés dels DiputatsConsulta aquí les condicions financeres per a la donació dels romanents establertes pel Govern

El Govern central ha assegurat que assumirà el pagament dels interessos que els ajuntaments abonin a les entitats financeres per tenir dipositats els seus romanents, per la qual cosa els ajuntaments que prestin aquests estalvis al Ministeri d’Hisenda es beneficiaran d’un tipus d’interès efectiu del 0% i podran arribar a estalviar fins a 70 milions d’euros anuals.

Segons ha informat el Ministeri de María Jesús Montero en una nota de premsa, el BOE ha publicat aquest dimarts les condicions del préstec voluntari dels romanents que es va acordar amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

D’aquesta manera, les entitats locals que es beneficiïn d’aquest fons pressupostari de 5.000 milions també tindran la possibilitat d’optar per un reintegrament a 15 anys i obtenir així un tipus d’interès del 0.05%.

Actualment, les entitats locals que tenen aquests romanents paguen interessos als bancs per tenir dipositats allí aquests diners. Amb aquesta fórmula, Hisenda pretén que sigui l’Administració Central la que assumeixi aquest cost.

El dimarts passat, el Consell de Ministres va transformar el polèmic acord amb la FEMP en un decret llei que haurà de ser derogat o convalidat al Congrés dels Diputats. Segons defensa el Ministeri de María Jesús Montero, aquesta fórmula publicada aquest matí permet que les entitats locals incrementin la seva capacitat de despesa sense incórrer dèficit públic, complint amb la Llei d’Estabilitat Pressupostària i amb la Constitució.

L’acord entre Hisenda i l’agrupació municipalista contempla que el tipus d’interès anual que es determini per als préstecs formalitzats “no podrà superar el cost equivalent de finançament del deute de l’Estat”.

Aquesta condició legal llança un tipus d’interès negatiu per al préstec a deu anys. La resolució aprovada aquest matí al BOE estableix que el préstec amb amortització lineal anual a deu anys comportarà un tipus d’interès del -0.192%, més favorable que el que les entitats locals han de pagar avui per tenir els seus romanents en els bancs. En qualsevol cas, Hisenda es compromet a assumir el cost financer de l’operació de tal manera que el reintegrament a 10 anys comporti un tipus d’interès del 0%.

Respecte a la distribució, el Govern transferirà a les entitats locals un màxim de 2.000 milions aquest any i 3.000 milions en 2021. Els diners s’alliberaran en dos anys per atendre la petició de la FEMP de donar a les entitats locals un termini suficient per executar els 5.000 milions.

Els ajuntaments i la resta d’entitats locals tenen fins al 15 de setembre per traslladar al Ministeri el seu compromís ferm, vinculant i irrenunciable de transferir els seus romanents de tresoreria.


Els batles menorquins del PP es neguen a posar els romanents a disposició del Govern central
L’Estat no tornarà els romanents que aportin els ajuntaments fins el 2037
El Govern i la FeMP signen l’acord pels romanents dels ajuntaments
Més i el PI es neguen a transferir els romanents dels ajuntaments a l’Estat

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El Consell de Menorca demana finançament a l’Estat per als projectes estratègics a l’illa

Contempla el desenvolupament del projecte Starlight o la potenciació del turisme marítim a través de l'Illa Plana, entre d'altres accions

L’executiva socialista de Mallorca demana al batle de Felanitx que destitueixi Aznar

Traslladen que si no el revoca trencaria el pacte d'antitransfuguisme

Vox i els sindicats de la Policia Nacional denuncien una ‘situació límit’ per l’arribada d’immigrants il·legals

Reclamen que es facin proves PCR als agents de policia igual que als immigrants

Crítiques per la celebració de plens “telemàtics” a l’Ajuntament de Palma

L'oposició acusa l'equip de govern "d'amagar-se" i demana sessions plenàries semipresencials