X

El Govern preveu impulsar un sistema unificat de taxi a Mallorca basat en una aplicació tecnològica única

És un dels efectes del decret llei de mesures urgents aprovat aquest dilluns al Consell de Govern per reforçar el servei públic en el transport de viatgers a les Illes

06/03/2023

El Govern preveu impulsar un sistema unificat de taxi a Mallorca basat en una aplicació tecnològica única

El Govern ha aprovat aquest dilluns el decret de mesures urgents per reforçar el servei públic en el transport de viatgers a les Illes Balears. D’aquesta manera, s’agilitza la concessió de llicències temporals de taxi i s’autoritza la contractació per plaça del transport discrecional amb autobús. “En un any, el Govern impulsarà un sistema unificat de taxi a Mallorca, amb una aplicació tecnològica única i tarifes homogènies”, ha destacat en roda de premsa el conseller de Mobilitat, Josep Marí.

Aquest decret llei recull mesures dirigides a oferir un major servei públic en el transport de viatgers, tant per a residents com per a la gent que visita les Illes Balears, amb l’objectiu de garantir el dret a la mobilitat. Marí ha explicat que s’inclouen mesures de caràcter temporal, que seran aplicables durant la temporada alta d’estiu, com és la contractació per plaça en el transport públic discrecional de viatgers amb autobús, i reclamacions del sector, com és la declaració del servei de taxi com a servei públic d’interès general.

El decret llei possibilita, d’una banda, la contractació per plaça en el transport discrecional de viatgers amb autobús, en origen o destinació en ports i aeroports de les Illes Balears. Poden ser objecte de contractació per plaça, amb pagament individual per seient, el transport discrecional amb autobús que tinguin el seu origen o destinació en els aeroports de les Illes Balears o en els següents ports: la Savina, Eivissa, Ciutadella, Maó, Alcúdia i Palma.

La contractació ha de fer-se amb una antelació mínima de 24 hores i el servei discrecional no pot utilitzar en cap cas les parades reservades per a les línies regulars d’autobús. Amb caràcter excepcional, el conseller de Mobilitat podrà autoritzar la contractació per plaça en cas d’esdeveniments d’afluència massiva de públic en què la demanda no pugui ser atesa adequadament pels serveis regulars existents, entre altres supòsits.

Aquest servei només es podrà aplicar en el període comprès entre l’1 de maig i el 31 d’octubre de 2023, prorrogable per a les mateixes dates l’any 2024. També s’habilita un procediment excepcional per atorgar llicències temporals d’autotaxi. Excepcionalment, per a l’any 2023, els ajuntaments podran atorgar llicències temporals d’autotaxi sense la prèvia aprovació del pla regulador establert en l’article 53.4 de la Llei 4/2014. Això donarà major capacitat de resposta als ajuntaments enfront d’increments de demanda, perquè redueix els terminis de tramitació.

Aquestes llicències temporals es podran atorgar mitjançant un acte administratiu motivat que determini la seva adjudicació, les condicions de prestació del servei, el número mínim i màxim, les condicions a les quals haurà d’ajustar-se, els drets i les obligacions, la quantia de la taxa, suposats de revocació, termini de durada i altres condicions que considerin adequades o necessàries.

El decret estableix una sèrie de mesures per a les autoritzacions dels vehicles de lloguer amb conductor (VTCs) que vulguin realitzar serveis d’àmbit urbà. Així mateix, necessitaran de l’autorització del municipi on estigui residenciat el vehicle. Les noves VTC hauran de demanar llicència municipal i seguir el corresponent procediment competitiu per aconseguir-la.

També es reconeix en el servei de taxi la condició de servei d’interès públic. Se’l considera part integrant dels serveis de mobilitat pública, com a mitjà per assegurar un servei de qualitat suficient i homogènia per a tots els ciutadans.

A més, s’estableix que, en el termini d’un any, des de l’entrada en vigor del decret llei, el Govern ha de determinar, amb l’acord dels ajuntaments, les condicions d’un règim especial unificat de recollida de viatgers a l’illa de Mallorca per a taxis, un règim unificat basat en la utilització d’una aplicació tecnològica única i un sistema tarifari homogeni.

El decret llei inclou la distribució de l’ajuda estatal per a l’establiment del descompte del 100 % en el preu dels abonaments de transport i títols multiviatge del transport públic col·lectiu terrestre de les Illes Balears.

Els pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2023 preveuen un import de 43 milions d’euros, que el Govern distribueix entre les diferents administracions o empreses gestores de transport terrestre col·lectiu de la següent forma: 18.785.755 d’euros per a l’EMT; 8.619.248 d’euros per al Consorci de Transports de Mallorca; 6.046.935 d’euros per a Serveis Ferroviaris de Mallorca; 5.602.059 d’euros per al Consell Insular d’Eivissa; 3.516.811 d’euros per al Consell Insular de Menorca, i 429.191 d’euros per al Consell Insular de Formentera.

També es modifica la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears pel que fa a la immobilització de vehicles. I el nou text redueix a 3 mesos el període d’aplicació de la mesura cautelar d’immobilització del vehicle.


Els taxistes lamenten que el Govern “no hagi actuat a temps” per solucionar els problemes de mobilitat durant l’estiu

06/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris