espanya

El govern central prohibeix els acomiadaments objectius motivats pel coronavirus

El Consell de Ministres també ha aprovat revisar d'ofici tots els ERTO's que s'estan aprovant aquests dies per verificar que no es comet cap frau

El+govern+central+prohibeix+els+acomiadaments+objectius+motivats+pel+coronavirus

EFE/Andreu Dalmau


El Govern ha prohibit acomiadar al·legant causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció mentre duri l’emergència sanitària del COVID-19.

Segons ha exposat la ministra de Treball, Yolanda Díaz, després de la reunió del Consell de Ministres, “no es pot aprofitar el Covid-19 per acomiadar”. “Abordem legalment la impossibilitat d’acomiadar per causes tècniques, administratives i de producció”, ha assenyalat Díaz.

La prohibició, que s’aplicaria des d’avui però sense efecte retroactiu i a l’espera de veure els detalls a la normativa, se cenyiria així als acomiadaments objectius, els que s’indemnitzen amb 20 dies per any treballat, i no afectaria els disciplinaris. “Hem arbitrat un mecanisme excepcional, amplíssim amb molts recursos públics”, ha exposat Diaz en al·lusió als ERTO’s, perquè no sigui necessari acomiadar.

El Govern central també ha acordat que els contractes temporals, inclosos els formatius, de relleu i d’interinitat, es mantinguin vigents fins que conclogui la crisi sanitària. “No cal extingir els contractes temporals, aquests s’interrompen i continuaran quan passem la crisi sanitària”, ha afegit.

“No és necessari acomiadar ningú al nostre país (…) No es deixarà a ningú enrere”, ha reiterat la ministra de Treball.

El Govern ha acordat concretar els mecanismes perquè la prestació de desocupació se sol·liciti directament per part de l’empresari que ha tramitat l’ERTO, la qual cosa agilitarà els tràmits perquè els treballadors puguin cobrar com més aviat millor. Per això, s’habilitarà un formulari que cobriran les empreses amb dades dels treballadors i que després enviaran al SEPE.

“Reconeixerem les prestacions per desocupació amb molta rapidesa”, ha apuntat Díaz, que ha recordat que tenen dret a aquesta prestació fins i tot aquells que no hagin cotitzat suficient i que es posarà el comptador a zero.

A més ha acordat que la Inspecció de Treball tendrà un paper actiu en el control dels ERTO i vetllarà per la comprovació de les causes al·legades, reservant sancions o devolucions de les quanties percebudes per les empreses en cas d’incompliment. “Demano exemplaritat als empresaris (…) que mantinguin els llocs de treball”, ha demanat Díaz.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha assegurat que “tothom cobrarà la seva prestació d’atur” el dia de cada mes i que es mantindran els complements en cas de tenir fills o filles a càrrec.


UGT creu que els treballadors afectats per la crisi superaran els 200.000
L’Estat inverteix 578 milions en material sanitari i distribueix 7,4 milions de màscares
Tota la informació sobre el coronavirus

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

La fiscalia reclama la desestimació del recurs d’apel·lació del Chicle

Avui s'ha celebrat la vista d'apel·lació en el Tribunal Superior de Justícia de Galíci

El Govern espanyol demanarà que es reobrin les fronteres europees per a regions i ni només per països

El Consell de Ministres ha declarat deu dies de dol oficial per a les víctimes del coronavirus

Investiguen per prevaricació el delegat del Govern a Madrid

El polític haurà de comparèixer de manera telemàtica

Yolanda Díaz demana consens polític per afrontar transformacions laborals de fons

Ha comparegut davant la comissió de treball del Senat