La segona jornada del “IV Foro de la Radio”, que ha tengut lloc avui, divendres, dia 21 de març al Teatre Principal de Palma, ha deixat idees valuoses que podran ser implementades als nostres respectius territoris: des de la plataforma “GUA” d’àudio d’EITB fins a l’eina poderosa del pòdcast per narrar històries que ens connecten. També s’han analitzat noves fórmules que fan servir els programes per incrementar l’audiència. L’any que ve Onda Regional de Múrcia agafa el relleu a IB3 Ràdio per ser l’emissora amfitriona del cinquè fòrum.
Amb la conferència “GUAU” la nova plataforma d’àudio d’EITB hem començat la segona jornada del “IV Foro de la Radio” a càrrec de Maite Goñi Eizmendi, directora de Ràdio i Àudio d’EITB, que ha aportat grans idees que podran ser incorporades als respectius territoris. És una de les apostes més innovadores de la ràdio autonòmica, perquè obre noves oportunitats tant per a la cultura basca com per a l’audiència global.
També el pòdcast ha tengut cabuda en aquestes jornades, un format que ha arribat per quedar i que ja forma part de la nostra rutina diària. El pòdcast s’ha consolidat com un dels formats d’àudio més influents en l’àmbit global, gràcies a la seva accessibilitat i diversitat temàtica. Pablo Argüelles, de Ràdio Ambulant, i Isabel Cadenas, de “De eso no se habla”, han compartit les seves experiències sobre com han donat forma als seus projectes i com el pòdcast s’ha convertit en una eina poderosa per a narrar històries. La taula ha estat moderada per Marisa Candia, directora de Comunicació, Màrqueting i Digital d’IB3, qui ha guiat la conversa i ha ajudat a entendre com aprofitar aquest format tan popular per continuar innovant en l’àmbit digital.
A l’espai de reflexió sobre els programes, s’ha parlat dels formats que funcionen, que han sabut connectar amb l’audiència i d’aquestes apostes arriscades que a vegades surten bé i altres, no tant. La ràdio evoluciona i prova noves fórmules per continuar atrapant l’oient. Hem comptat amb quatre experts en la matèria: Ana Segura, cap de Continguts d’Aragón Radio, ha parlat del desenvolupament de programes d’èxit com “Abismo” i “Zetas”, dues propostes innovadores. Sònia Chapado, directora de Programes de Canal Sur Radio, ha explicat el funcionament de dos programes: “Mi cole es una fiesta” i “El show del comandante Lara”. El director de Catalunya Ràdio, Jordi Borda, ha mencionat dos espais emblemàtics com “Loft” i “Que no surti d’aquí”. I Juan Manuel Lorente, cap de Programes de Ràdio Castella-la Manxa, ha explicat l’èxit de “De hoy no pasa”. La taula ha estat moderada per Miriam García, cap de Comunicació, Màrqueting i Digital d’IB3.
A l’acte de clausura, Marc González, membre del Consell de Direcció que assumeix de manera transitòria la Direcció General de l’EPRTVIB, ha destacat la importància dels mitjans públics en els moments crítics. També ha agraït als assistents la participació i la implicació, sobretot a “FORTA, que ens ha donat la possibilitat de celebrar-ho en el marc del 20è aniversari d’IB3 Ràdio”.
Ha tancat el fòrum la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, qui ha fet referència al futur de la ràdio, que considera que “està assegurat perquè el seu paper continua sent insubstituïble. La tecnologia avança, però la seva missió continua intacta: informar, acompanyar i connectar.
Quan el món es deté per una crisi, la ràdio continua parlant. Quan la por silencia la gent, la ràdio els dona veu”. Trobareu les dues jornades al web: https://ib3.org/fdr25/.