"Convèncer el teu fill que no vegi una sèrie de la que parlen tots els amics pot ser esgotador", confessa una mare sobre la sèrie que han viralitzat les xarxes socials
26Els grups de Whatsapp de famílies de les escoles i instituts s’han omplert d’enllaços sobre el perill de ‘El Joc del Calamar’ pels menors. Nombrosos pares i mares consultats per IB3 Notícies afirmen que els seus fills sí que han vist la sèrie de moda. En alguns casos, són infants de 10 anys que ja saben en què consisteix “El Joc del Calamar”, la sèrie de Netflix que explica la història de persones amb grans deutes econòmics que tracten d’eixugar-los a través de jocs infantils. Amb un detall gents insignificant: que els que perden, moren assassinats.
Més de 100 milions de persones a tot el món ja han vist la sèrie, que s’encamina a ser la més seguida a la història de la plataforma streaming Netflix. ‘El joc del calamar’ no està autoritzada per menors de 16 anys per contenir escenes de suïcidis, violència i sexe, però és ara per ara el tema estrella als patis de moltes escoles, també de les Balears, i no només de secundària.
La popularitat de ‘El joc del calamar’ és imparable. La sèrie s’ha viralitzat a través dels principals streamers espanyols com Auronplay, Ibai Llanos o El Rubius, que ha traslladat al món dels videojocs la seva pròpia versió de la sèrie.
Com es pot limitar l’accés als menors a la sèrie? La psicòloga Marga Vives explica que aquest és un tema que es repeteix de tant en tant. “No és res diferent del que va passar amb el joc online Fornite, o amb el mateix accés dels menors a telèfons mòbils”, afirma. La clau, diu Vives, la tenen els pares, que “han de ser capaços de dir que no als seus fills. I des de molt petits. “Han de posar límits, unes normes, i mantenir-se dins el ‘no’ encara que hi hagi una pressió de l’entorn”.
En aquesta mateixa línia, l’ex defensor del Menor i doctor en Psicologia i en Ciències de la Salut, Javier Urra, ha explicat que la sèrie ‘El joc del calamar’ té una violència “molt clara i gratuïta amb idees perverses” i que a vegades prohibir als nens “pot ser pedagògic”, en declaracions a Europa Press.
PROTECCIÓ DEL MENOR VS EXCLUSIÓ DEL GRUP
“Intentar convèncer el teu fill que no vegi una sèrie de la qual tothom parla al pati pot ser esgotador, explica una mare anònima a IB3 Notícies. Una altra mare d’un infant d’11 anys assegura que el seu fill no ha vist la sèrie, però sí la seva filla de 14. “Amb els adolescents has de controlar l’accés que tenen a continguts, però també que no se sentin exclosos del grup“, diu. “Per això la vàrem veure plegades”.
La insistència dels menors per veure ‘El Joc del Calamar’ posa els seus pares en una disjuntiva. “Finalment vaig accedir i el meu fill va veure la sèrie. I diu que no n’hi ha per tant”, apunta un altre pare d’un adolescent de 13 anys. “Sabem de què va. I és tant surrealista que el nostre fill sap separar la realitat de la ficció”.
LA SÈRIE EN EL SEU CONTEXT
Parlar del contingut i del context de sèries com ‘El Joc del Calamar’ en un món tan dominat per la imatge és fonamental, diuen els experts.
El cineasta mallorquí Luis Ortas considera que “avui en dia és impossible impedir l’accés a continguts” en una societat hiper connectada en què, per aportar una xifra, 3 de cada 4 persones de 12 anys tenen telèfon mòbil. “El més important -diu Ortas- és educar els nins i parlar dels temes en el seu context, però mai censurar”. En la seva opinió, “censurar és la retirada de llibres LGTBI com ha passat a instituts de Castelló”.
Ortas recorda que, per llei, és necessari advertir l’edat recomanable dels continguts i “que siguin els pares amb els seus fills els que decideixin”. El president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, ha instat a evitar l’exposició dels menors d’edat a “continguts inadequats”, i ha subratllat als pares que totes les plataformes ofereixen diversos sistemes tècnics per a aconseguir aquest objectiu.
Els professors consultats recorden que, simplement, la sèrie “és per adults” per la violència explícita que mostra, “independentment del missatge que transmeti, que pot ser positiu”. Un pare, que sí que veu la sèrie amb el seu fill de 13, destaca que en un dels capítols de ‘El Joc del Calamar’ es tracta “la hipocresia, l’amistat i la solidaritat”.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu