X

El jutge del cas Koldo situa Ábalos com a “intermediari” en la reclamació de les mascaretes defectuoses de Balears

En la interlocutòria del magistrat Ismael Moreno, també hi apareix que la presumpta trama planejava una reunió el passat desembre amb el portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, i amb "Alberto"

29/02/2024

El jutge del cas Koldo situa Ábalos com a “intermediari” en la reclamació de les mascaretes defectuoses de Balears

José Luis Ábalos aquest dimarts en conferència de premsa al Congrés quan va decidir marxar al Grup Mixt. / EFE - FERNANDO VILLAR

30

El jutge que investiga el conegut com a cas Koldo afirma que l’exministre socialista José Luis Ábalos va actuar com a “intermediari” en les “gestions” realitzades pel seu exassessor Koldo García per tractar de “solucionar” la reclamació de 2,6 milions d’euros del Govern de les Illes a l’empresa de la trama. Així consta en una interlocutòria datada el passat 7 de febrer, a la qual ha tingut accés l’agència Efe avui dijous, en la qual el jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno situa l’exministre en una reunió amb Koldo García el 10 de gener d’enguany “en una marisqueria de Madrid”. Una trobada que té un “especial interès per als fets investigats”, segons el jutge, que creu que Koldo García hauria “influït” perquè s’arribés a un acord en el marc de la reclamació de 2,6 milions efectuada per l’administració balear per un sobrecost en una compra d’1,4 milions de màscares.

La presidenta del Congrés i expresidenta de Balears, Francina Armengol, “mai” no va parlar amb José Luis Ábalos sobre les màscares del cas Koldo ni de la reclamació que va iniciar per a sol·licitar la devolució d’una part del seu import en comprovar que no s’adequaven al contracte signat, segons han avançat fonts pròximes a Armengol. L’entorn de l’expresidenta ha transmès aquesta informació després de conèixer-se que el jutge que investiga el cas Koldo afirmés que l’exministre socialista va actuar com a “intermediari” en les “gestions” realitzades per Koldo García, exassessor seu, per a tractar de “solucionar” la reclamació de 2,6 milions d’euros del Govern de les Illes a l’empresa de la trama. Les mateixes fonts neguen que la presidenta rebés cap pressió perquè es retirés aquesta reclamació que s’inicià al març de 2023.

Avui, es van coneixent detalls d’aquesta interlocutòria en la qual també figura que Koldo García va comunicar el passat 2 de desembre a un dels empresaris clau de la trama investigada, Juan Carlos Cueto, “que havia quedat amb Miguel Tellado i Alberto” per a tractar, presumptament, una reclamació del Govern de les Balears a l’empresa de la presumpta trama. El jutge va acordar prorrogar les intervencions telefòniques als investigats i esmenta una conversa que podria al·ludir al portaveu del PP en el Congrés. “El dia 2 de desembre de 2023 (Juan Carlos Cueto) va aconseguir contactar amb Koldo el qual el va informar que li acabaven de telefonar i que havia quedat amb Miguel Tellado i Alberto l’endemà”, indica la interlocutòria.

Aquesta és l’única referència que es fa a Miguel Tellado en aquesta interlocutòria i per tant no consta si finalment es va produir aquesta reunió. De fet, en conèixer aquesta informació, el portaveu del PP ha negat haver-se reunit amb cap membre de la trama. “Jo no m’he reunit mai amb cap membre de la trama”, ha assegurat abans d’ironitzar que amb qui sí que té relació és amb membres de la trama en el Congrés… “amb Armengol, en la Junta de Portaveus; en el ple amb Ábalos, amb Santos Cerdán… Aquesta és tota la meva relació amb els membres de la trama”.

En aquesta mateixa conversa en la qual s’al·ludeix a Tellado, Koldo va afirmar que havia comentat aquest assumpte a l’“ex Ministeri on jo treballava abans”, havent obtingut com a resposta que no tenia “cap recorregut jurídic”. D’aquestes converses i altres anteriors, el jutge infereix que Koldo “havia tingut accés a les al·legacions formulades per Soluciones de Gestión a l’expedient administratiu iniciat per l’Administració Balear de les quals hauria donat trasllat a terceres persones perquè les revisessin”. “S’han observat nombroses converses telefòniques a través de les que s’aprecia un canvi d’enfocament en Soluciones, en el cas que per part l’administració balear es produís un silenci administratiu al seu recurs plantejat en el si de la reclamació efectuada”, assenyala l’escrit. En relació a aquest assumpte, el passat 4 de desembre, en una altra conversa telefònica, Cueto va informar l’empresari Iñigo Rotaeche, també investigat i que figura com a propietari de Soluciones de Gestión, que en principi l’Administració balear no tenia intenció de continuar amb la reclamació iniciada. “Això era un favor que li estava demanant el teu veí… ell i el seu excap… i sembla ser que l’altre ha dit que sí… perquè li han donat un altre favor a canvi”, i el jutge creu que, per l'”esdevenir de la intervenció telefònica”, Koldo García es referia a Ábalos, en al·ludir al seu “excap”.

El 7 de desembre, Koldo va telefonar de nou a Cueto i el va informar que tot anava “per bon camí”, però que li transmetien que no feia falta que “es vegi amb ningú i com més desapercebut passi millor”. Koldo va afegir: “Utilitzaré els meus mitjans per a poder-te posar en contacte”, i el dia 14 de desembre el va informar l’empresari que l’assumpte de l’expedient de Balears estava “més que fet”.

Mentrestant, el Govern de Prohens va formalitzar ahir dimecres a l’Audiència Nacional la seva personació com a acusació particular en el cas Koldo. Consideren que l’IB-Salut podria ser part perjudicada per la compra d’1,4 milions de mascaretes a l’empresa Soluciones de Gestión, relacionada amb l’assessor de l’exministre José Luis Ábalos, i per això, reclamarà davant el tribunal els 3,7 milions d’euros que va costar aquest material sanitari. En una conferència de premsa, el director general de l’IB-Salut, Javier Ureña, va explicar una detallada cronologia de l’expedient i va mostrar la seva estranyesa per determinades qüestions com ara el vistiplau que es va donar al material, que no es va arribar a fer servir i que no quadrava amb el que s’havia contractat, o que les mascaretes arribassin a les Balears, després que les rebutjàs una altra administració.

A Ureña li crida l’atenció que el juliol de 2022 la Guàrdia Civil es personàs al Servei de Salut reclamant la documentació de l’expedient de compra de les mascaretes. No fou fins al març de 2023, vuit mesos després, que Salut no va requerir a l’empresa Soluciones de Gestión que el material rebut no complia els requisits tècnics de les mascaretes FFP2. Les mascaretes no es varen fer servir i estan guardades a un magatzem. I a Javier Ureña també li crida l’atenció que l’agost de 2020 el qui era el subdirector de Compres emetés un certificat de conformitat amb el material sanitari, que fou encarregat per una altra administració.

L’IB-Salut ara no sap qui va poder encarregar-les ni per què acabaren aquí. Ureña s’ha mostrat prudent i no ha volgut atacar l’anterior govern de la socialista Francina Armengol, però ha demanat respecte pels funcionaris. Al seu torn, la consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antònia Maria Estarellas, també s’ha mostrat molt cautelosa i diu que s’han de defensar els interessos de la comunitat autònoma. El director general de l’IB-Salut s’ha mostrat tranquil i ha negat les acusacions dels socialistes. Afirma que l’expedient no ha caducat. Ara s’ha iniciat aquesta via penal, però Ureña ha assegurat que la via administrativa continua endavant, ja que està en fase d’al·legacions. Ureña té clar que l’IB-Salut és part afectada en el cas Koldo i assegura que exhauriran totes les vies possibles per reclamar els 3,7 milions d’euros que costaren les mascaretes adquirides el 2020, en plena crisi sanitària.

Per part seva, el portaveu del PSIB-PSOE al Parlament, Iago Negueruela, ha defensat que l’expedient de reclamació ha caducat, segons la jurisprudència del Tribunal Suprem, i ha culpat al Govern del PP per no recuperar aquests doblers.

Notícies relacionades >

29/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT