SOCIETAT

El Laboratori de Genètica de la UIB investiga si els cognoms menorquins tenen un origen únic

Cerquen homes menorquins que siguin Pons, Sintes, Moll, Marquès, Coll o Gomila... per trobar si tenen un cromosoma en comú


Tenen els cognoms menorquins un origen únic? És el que investiga el Laboratori de Genètica de la UIB, amb una beca de l’Institut Menorquí d’Estudis. Aquest departament cerca homes a Menorca que tenguin algun dels llinatges més habituals a l’illa per trobar si tenen un cromosoma en comú.

El Laboratori de Genètica de la UIB cerca homes menorquins que, de primer cognom, siguin Pons, Sintes, Moll, Marquès, Coll o Gomila. Són els llinatges més comuns a l’illa…

Cerquen voluntaris per a fer un estudi centrat en el cromosoma Y, és a dir, per a determinar si en realitat aquests cognoms tenen un origen únic. L’estudi, que està finançat per l’Institut Menorquí d’Estudis, disposarà de la col·laboració d’un genealogista menorquí, que té censats més de 200.000 menorquins partint del 1565, fins fa 100 anys.

Uns cognoms que moltes vegades ni tan sols els mateixos menorquins coneixen…

El llinatge més freqüent a Menorca, i amb molta diferència, és Pons. Va arribar a l’illa durant la conquesta d’Alfons III, l’any 1287, i deriva del llatí ‘pontus‘. Pons significa ‘mar’… i per tant, es pot considerar sinònim de mariner.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |