Admet que ho va fer per revenja, ja que, diu, el propietari del iot fabrica les armes que s'utilitzen contra el seu país
Taras Ostapcuk passa les darreres hores a Palma abans de tornar cap al seu país. El jutge el va deixar en llibertat amb càrrecs després d’haver-lo detingut per intentar enfonsar el iot “Lady Anastasia”, on ha treballat com a mariner durant deu anys.
Ell, diu, volia ocasionar danys materials per venjar-se’n. Segons explica: “El propietari real del iot produeix armes per l’agressió russa, unes armes que maten els meus conciutadans, els meus amics, els membres de la meva família”.
I així ho va fer dissabte. Durant un descans, va veure unes imatges de l’atac amb un míssil a un edifici residencial a Kíev, molt semblant al qual viu la seva família. Un míssil que ell entén que va ser fabricat pel propietari del vaixell, el rus Alexander Mikheev. Aleshores, va obrir dues vàlvules perquè entràs aigua al iot.
“Va tancar les vàlvules de sortida del gasoil i de l’electricitat perquè no volia provocar cap desastre ambiental”, conta la seva advocada Neus Canyelles. “Va avisar els companys de la tripulació que estava a punt de fer això perquè no volia cap dany personal, només material”.
Canyelles va assistir Taras en el torn d’ofici. El jutge no li va interposar cap mesura cautelar, no li va retirar el passaport ni tampoc li va prohibir deixar el país. Avui ell viatja cap a Polònia per intentar entrar a Ucraïna amb tren o bus. Allà té la seva família: dona i un fill. Ell, diu, se’n va a lluitar. “Necessit anar a defensar el meu país, la meva pàtria”, assegura.
El iot “Lady Anastasia” té una envergadura de 45 metres d’eslora i està valorat en 7 milions d’euros. Té capacitat per a 10 passatgers en cinc cabines i nou tripulants. Està inspirat en les òperes italianes i el terra és de marbre de Carrara. A hores d’ara roman a un espai d’accés restringit de Port Adriano, destinat per aquestes embarcacions de gran eslora. No ha patit danys de gravetat.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu
Els pollencins han sortit més tard cap a la finca per la pluja, però no han deixat de complir la tradició de berenar a Ternelles