X

El Mediterrani, la zona del planeta que s’escalfa a un ritme més ràpid

Això tendrà un clar impacte en els recursos hídrics i en la salut dels ciutadans

30/10/2022

El Mediterrani, la zona del planeta que s’escalfa a un ritme més ràpid

17

El Mediterrani s’escalfa més de pressa que la resta del planeta i les projeccions d’aquest segle apunten a un increment considerable de les temperatures fins i tot en escenaris de mitigació dels efectes de la crisi climàtica, amb un clar impacte en els recursos hídrics i en la salut dels ciutadans.

Són les projeccions amb les quals treballa el Barcelona Supercomputing Center en el marc de la publicació aquesta passada setmana de l’informe “Lancet Countdown on Health and Climate Change” (El compte enrere de Lancet en salut i canvi climàtic). Les dades publicades són el resultat de la col·laboració de 120 experts que analitzen la progressió del canvi climàtic i l’impacte en la salut. El projecte europeu de Lancet Countdown està coordinat pel Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) i de l’ISGlobal, centre impulsat per la Fundació la Caixa.

Aquest informe està focalitzat a Europa i exposa augments alarmants dels riscos per a la salut, que ja experimenten els països del continent a través d’una exposició més gran a fenòmens meteorològics i climàtics extrems, major risc de transmissió de malalties infeccioses, malalties relacionades amb la calor i morts per exposició a la contaminació de l’aire. Segons l’informe, l’exposició a onades de calor entre la primera i la segona dècada del segle XXI (2000-2009 enfront de 2010-2019) va augmentar un 57% de mitjana, amb increments en algunes zones de més del 250%. En conseqüència, la mortalitat relacionada amb la calor ha augmentat en 15 defuncions anuals per milió d’habitants per dècada entre 2000-2020.

Un altre gran problema és l’aigua: el 55% de les regions europees s’han enfrontat a sequeres estivals extremes o excepcionals entre els anys 2011 i 2020. Sequeres, inundacions i altres fenòmens extrems van causar pèrdues rècord en 2021, per un import de gairebé 48.000 milions d’euros, segons l’informe Lancet. El problema és especialment delicat al Mediterrani, que “s’escalfa de manera més ràpida que la resta del món i és el punt calent del canvi climàtic”, ha destacat el director del departament de ciències de la terra del BSC-CNS, Francisco Doblas-Reis.

Les projeccions de temperatures a Espanya i al Mediterrani fins a 2100 apunten que podrien pujar entre 2 graus i, en el pitjor dels casos, fins als 8 graus. Són xifres “especialment preocupants per la pressió hídrica en aquesta àrea”, subratlla Doblegues-Reis, que ha intervingut aquesta setmana en la presentació de l’informe de The Lancet al Palau Macaya de Barcelona.

L’altra derivada és que les onades de calor i les altes temperatures seran cada vegada més freqüents, la qual cosa impactarà en la salut de les persones a Espanya, el país europeu amb major esperança de vida en aquests moments i amb una població molt envellida. Així, segons Doblas-Reis, el Mediterrani és una de les àrees del planeta que “més sofrirà” uns efectes del canvi climàtic que ja són visibles, amb un dels octubres més càlids de la història.

La pujada de temperatures està facilitant la transmissió de malalties infeccioses que el segle passat tenien poca presència en latituds europees. Així, la idoneïtat climàtica per a la transmissió del dengue va augmentar un 30% en l’última dècada respecte als anys 50 i el risc ambiental de brots del virus del Nil Occidental va créixer un 149% en el sud d’Europa entre 1986 i 2020, si es compara amb el període 1951-1986.

30/10/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT