La covid-19 persistent ha estat descrita com una manifestació de símptomes múltiples que afecten als pacients que han patit aquesta malaltia i que es mantenen en el temps
15Sanitat ha revisat el Protocol d’Actuació per als Serveis de Prevenció de Riscos Laborals enfront de la COVID-19, incloent per primera vegada els casos de COVID-19 persistent, com han reclamat diversos col·lectius com la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF). Amb aquest protocol actualitzat pel Ministeri de Sanitat, ara empreses i administracions hauran de revisar els riscos laborals de les persones treballadores que sofreixen aquesta patologia i realitzaran un seguiment de la seva salut per a adaptar si és necessari els seus llocs de treball a les limitacions que puguin sofrir.
La COVID-19 persistent ha estat descrita com una manifestació de símptomes múltiples (malestar, fatiga, febre, dolor, símptomes neurològics, respiratoris i digestius, entre altres) que afecten als pacients que han patit aquesta malaltia i que es mantenen en el temps.
L’organització sindical ha advertit que aquest col·lectiu de pacients amb COVID-19 persistent (es calcula que són un 10% de les persones que han passat la malaltia en major o menor grau, i podrien ser més de 500.000 persones afectades a Espanya) es troba “desemparat per la diversitat de símptomes, a més de per una certa incomprensió institucional i social, i una falta de criteri comú en l’abordatge dels seus símptomes”.
“Dins del col·lectiu estan tot tipus de professionals, qui en molts casos han de reincorporar-se de manera obligatòria després d’esgotar el seu període màxim d’incapacitat temporal, però sense haver-se recuperat”, insisteixen. En catalogar-se com a treballadors especialment sensibles, el protocol obliga ara als serveis de prevenció a reavaluar aquests casos quan es trobin pròxims a l’esgotament del topall de 365 dies de baixa i a l’adaptació dels seus llocs. “Milers d’aquests afectats formen part de les plantilles dels nostres serveis sanitaris i sociosanitaris públics o privats, per la qual cosa aquestes dificultats se sumen a la infradeclaració del contagi per COVID-19 com a contingència professional, les incapacitats laborals no reconegudes derivades del contagi i la falta d’adaptació dels llocs de treball com a treballadors especialment sensibles”, apunta CSIF.
El sindicat valora que Sanitat tingui en compte la seva reivindicació i consideri que els treballadors diagnosticats amb COVID-19 persistent, una vegada reincorporats, siguin valorats pel personal de prevenció “per a determinar si requereixen o no adaptacions en el seu lloc de treball, en funció de les seves limitacions”, segons el Protocol. Preveu, a més, que es proposarà adaptar el lloc per a evitar el mal i facilitar la recuperació, ja que es tracta de “proporcionar les recomanacions preventives oportunes més convenients per al treballador i el seu actual estat de salut”.
En qualsevol cas, des de CSIF també reclamen incloure en el registre de dades notificades a la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (RENAU) els casos de COVID-19 persistent. També crear Unitats d’atenció al COVID-19 persistent en les gerències d’Atenció Primària i Hospitalària amb professionals especialment formats i coordinats amb els Serveis de Prevenció de Riscos Laborals i mútues que ofereixin una assistència sanitària específica a aquests professionals afectats, especialment en la d’Atenció Primària, per la seva importància en la coordinació, seguiment i diagnòstic d’aquesta malaltia.
D’altra banda, insten a reforçar les plantilles en Sanitat i Serveis de prevenció per a poder atendre amb agilitat els nombrosos casos; catalogar la malaltia de COVID-19 persistent creant una codificació comuna per a totes les CCAA, ja que fins ara només existeix la definició de l’Organització Mundial de la Salut (OMS); i l’elaboració de protocols homogenis i amb criteris unificats d’actuació en l’Atenció Primària i derivació a l’Atenció Especialitzada per als pacients de COVID-19 persistent.
Finalment, reclamen potenciar la recerca de la COVID-19 persistent per a avançar en el coneixement d’aquesta malaltia i el mal cel·lular que produeix; impulsar programes de formació i informació als professionals sanitaris aquesta malaltia i com abordar-la; i la consideració del contagi per COVID-19 com a malaltia professional per als professionals que treballin en centres sanitaris i sociosanitaris, independentment de la data on s’hagi produït el contagi.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu