societat

El món de la llengua catalana acomiada Aina Moll, figura clau de la normalització lingüística a Balears

El filòleg Isidor Marí ha destacat la seva defensa de la llengua com a "concepte unitari als territoris de parla catalana"

El+m%C3%B3n+de+la+llengua+catalana+acomiada+Aina+Moll%2C+figura+clau+de+la+normalitzaci%C3%B3+ling%C3%BC%C3%ADstica+a+Balears

El món de la cultura i la llengua catalanes acomiada la filòloga Aina Moll, que ha mort anit passada als 88 anys, però sobretot agraeix la dedicació incansable en la defensa de la llengua com a “concepte unitari als territoris de parla catalana”, amb paraules del filòleg Isidor Marí. L’Obra Cultural Balear lamenta la pèrdua d'”una sòcia fundadora de l’entitat i figura essencial de la normalització del català”.

El conseller de Cultura de Menorca, Miquel Àngel Maria, ha volgut recordar la biografia que va escriure de son pare Francesc de Borja Moll, ‘La fidelitat tossuda‘, un títol que -diu- també és aplicable a ella. La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha expressat el condol a la família i ha lloat la seva contribució. La consellera de Cultura, Fanny Tur, destaca el compromís amb la cultura i la terra. També s’ha commemorat la seva tasca a Catalunya, on Quim Torra li ha dedicat un poema.

Una referent de la normalització lingüística

Aina Moll és una figura clau de la normalització lingüística als territoris de parla catalana. És autora dels dos darrers volums del Diccionari Català-Valencià-Balear, en col·laboració amb son pare. I és només un fragment del seu llegat.

Catedràtica de francès i autora de nombrosos articles, liderà generacions de professors i escriptors. Dona capdavantera per la seva implicació en la defensa de la llengua catalana durant uns anys difícils per a rebre suports en aquesta tasca. És recordada com a figura clau de l’estudi i l’ensenyament. Un col·legi públic de Palma du el seu nom.

També va destacar la seva contribució a les institucions. Va ser directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya durant 8 anys. Uns anys més tard, tornà a les Illes com a assessora lingüística del Govern balear.

Entre altres reconeixements, el Govern li atorgà el Premi Ramon Llull el 1997. El 2015, el Consell de Mallorca va concedir-li la medalla d’or.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

Prop de 150 agents reforçaran la seguretat dels col·legis electorals de Menorca

S'han reunït aquest dimarts per coordinar el dispositiu de cara a les eleccions de diumenge

Treballadors de l’Ajuntament des Mercadal anuncien mobilitzacions per aquesta setmana

Diuen que que l'equip de govern es nega a fer efectiva la relació de llocs de treball

Bartomeu Cursach no serà jutjat per un jurat popular

El jutge Florit ha acumulat dues peces del cas Cursach que investigaven fets similars

Manco gent que altres anys en el Pancaritat de Crestatx

La imatge de Santa Margalida ha estat portada per sis barratineres després que el rector fes una crida a la participació.