X

El nou pla contra la precarietat laboral vigilarà per primera vegada el registre de jornada de 700 empreses

Aquest pla de lluita incorpora 32 inspectors de la Península

15/07/2019

El nou pla contra la precarietat laboral vigilarà per primera vegada el registre de jornada de 700 empreses

Imatge d'arxiu. /EFE

El cinquè pla de lluita contra la precarietat laboral a les Illes verificarà enguany com a novetat el registre de jornada que ja és obligatori per llei. Està previst que els 32 inspectors de reforç arribats des de la península visitin 700 empreses per veure el seu compliment i així evitar jornades de treball sense descansos o la manca de control de les hores extraordinàries. En general, el pla té previstes 1.300 inspeccions a empreses i com cada any incidirà en la vigilància de la contractació temporal per transformar en indefinits aquells contractes temporals que no són reals. També perseguirà la parcialitat per convertir falsos temps parcials a contractes a temps complet. Durant aquest juliol i agost hi ha dins el pla de reforç 16 inspectors a Mallorca, 6 a Menorca, 8 a Eivissa i 2 a Formentera. Des del 2015, 24.000 treballadors han vist millorada la seva situació laborals gràcies als distints plans.

Els sindicats demanen més control

Els sindicats demanen que s’actuï contra els fraus més comuns en matèria laboral, començant pels falsos contractes a temps parcial que amaguen jornades completes. Segons un informe de Comissions Obreres, les dones varen representar la majoria d’aquests contractes (89.386) i a més varen augmentar un 10,4% respecte del 2014. Els homes en varen signar molts manco: 62.515, una quantitat lleugerament inferior a la de quatre anys enrere.

El secretari general de Comissions Obreres a les Balears, José Luis García, creu fonamental “que es controlin les jornades realitzades efectivament” per detectar frau en aquest tipus de contractes.

La PIMEM dona suport al Pla de lluita contra la precarietat, però és contrària al registre obligatori de jornada. “Augmenta la burocràcia i els costos laborals, i ens fa ser menys productius”, diu Jordi Mora, president de PIMEM.

La UGT denuncia un altre tipus d’explotació laboral: la de les plantilles massa ajustades per afrontar la càrrega de treball de la temporada turística. Denuncia que hi ha empresaris que obliguen els treballadors a renunciar a dies lliures durant l’estiu i que la situació és especialment preocupant als aeroports i al sector hoteler.

La patronal CAEB demana mesures per facilitar la inversió empresarial perquè, segons creu, només així es podrà continuar creant ocupació de qualitat.

15/07/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris