X

El Parlament Europeu vol que l’equipatge de mà als avions sigui gratuït

La Comissió de Peticions de la institució aprova per unanimitat una resolució per instar les aerolínies que operen a la UE a garantir que els passatgers puguin dur equipatge de mà a la cabina

21/09/2023

El Parlament Europeu vol que l’equipatge de mà als avions sigui gratuït

Comprovam què ens costa un bitllet de Palma a Barcelona amb una companyia de baix cost. Si no duim equipatge de mà, ens surt per 19 euros. Ara bé, si volem dur una maleta de fins a 10 quilos, ens puja fins als 33 euros. Però hi ha vegades, diuen els passatgers, que els increments són encara més elevats.

I és aquí on incideix la Comissió de Peticions del Parlament Europeu. Vol garantir la gratuïtat de l’equipatge de mà. La resolució, aprovada per unanimitat, arriba després que el Tribunal de Justícia de la Unió ha reconegut que aquestes maletes són, diu, un “element indispensable” del passatger.

Les companyies aèries es defensen dient que oferir diferents preus és legal i que, amb la llei a la mà, tenen llibertat de fixació de preus. De fet, el president de l’Associació de Línies Aèries (ALA), Javier Gándara, apunta que cobrar per dur una maleta de mà a la cabina és una pràctica legal emparada pel reglament europeu i que estableix la llibertat de fixació tarifària. “Respon al principi de donar capacitat d’elecció als consumidors”, ha afegit Gándara.

En aquest punt, precisament, discrepen les associacions de consumidors, que recorden, a més, que, fins fa uns anys, l’equipatge de mà sempre havia estat gratuït. El responsable de Consubal, Alfonso Rodríguez, ha dit, en aquest sentit, que la competència entre les companyies ha fet que les aerolínies hagin hagut de davallar preus i el que intenten és obtenir beneficis a través dels “danys col·laterals”, com l’equipatge de mà o l’assignació dels seients.

I, tot i que moltes vegades no en quedi d’altra i paguem per poder pujar la maleta a la cabina, les associacions de consumidors recorden que aquesta pràctica, que consideren il·legal, és una de les que més reclamacions genera entre els passatgers.

21/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris