X

El pasturatge dirigit que, a Menorca estalona el GOB, redueix costos al pagès i rebaixa la contaminació

L'entitat ecologista ha ofert un curs per estendre la pràctica d'aquest sistema de ramaderia regenerativa

14/11/2021

El pasturatge dirigit que, a Menorca estalona el GOB, redueix costos al pagès i rebaixa la contaminació

17

A Menorca s’està implantant una manera d’alimentar el bestiar que estalvia doblers al pagès, millora la productivitat del camp i redueix la contaminació. Es tracta del Pasturatge Dirigit que, de la mà del GOB Menorca, ja es practica a mitja dotzena de finques i que l’entitat mira d’estendre mitjançant cursos de formació.

Aquest sistema de ramaderia regenerativa consisteix a fer que els animals pasturin durant tot un dia una zona acotada, per passar l’endemà a la zona del costat, i així successivament. “S’empren els animals -vaques, gallines, ovelles, porcs i cavalls- de manera que pasturen sense degradar el sòl. Imitem la natura”, exposa el director tècnic del projecte, Francesc Font, qui detalla que un cop marxin de la zona acotada on han estat pasturant, “no hi tornaran fins d’aquí a un parell o tres de mesos, quan aquestes plantes hauran crescut gràcies als excrements d’aquest bestiar i quan creixen les plantes capturen Diòxid de Carboni”.

En un moment en què tots els costos de producció pugen al camp, des del gasoil a l’electricitat passant pels adobs i el farratge, el Pasturatge Dirigit suposa un important estalvi pel pagès. Un exemple és el lloc on aquest cap de setmana s’hi ha dut a terme la part pràctica del curs organitzat pel GOB. “Aquí on pasturen les vaques -115 exemplars- no hem llaurat, no hem tingut desgast del tractor, no hem gastat gasoil, no hem posat adob i les vaques tenen un bon menjar pel temps que estem…no podem demanar més. Tot i que el més rellevant és el benefici pel medi ambient”, explica el pagès d’Alagaiarens i Sa Font Santa, Borja Moll.

Es tracta de planificar i dirigir la pastura del bestiar d’acord amb les necessitats del sòl, imitant l’impacte de grans ramats d’animals migradors, però avalat amb dades científiques. “Fa cinc o sis anys que fem aquestes pràctiques i les monitorem constantment. Per això sabem que, tot i que les vaques emeten gran quantitat de metà; aquest tipus de pasturatge fa que el sòl sigui més fèrtil i creixin més les plantes. Gràcies a això pràcticament capturem el doble del Carboni que emetem per cada hectàrea i any”; ha detallat Font.

El director del projecte també ha afegit que avui dia són una trentena els llocs de Menorca els que practiquen tècniques regeneratives del camp, mitja dotzena dels quals també l’apliquen al pasturatge del bestiar.

14/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT