X

El patrimoni de l’imaginari dels dimonis al Simposi dels Focs Festius

Sa Pobla exhibirà una mostra de colles de dimonis amb foc, fum i pólvora, sense restriccions de cabuda

20/10/2021

El patrimoni de l’imaginari dels dimonis al Simposi dels Focs Festius

Els balls dels dimonis, el foc i la glosa -un poc oblidats per la pandèmia- ens faran un avanç aquest cap de setmana a sa Pobla d’una de les festes més sentides del solstici d’hivern a Mallorca, la de Sant Antoni.

Veurem una mostra de colles de dimonis, la primera des de fa més d’un any i mig, sense cabuda limitada. S’hi exhibirà part d’un patrimoni que té el punt més àlgid, cada 17 de gener

Dissabte ja podrem ensumar un tast de l’olor de pólvora, de foc i fum que sempre acompanya el dimoni i les seves mil cares. Les autoritats deixen clar que no és un correfoc, tal com l’entenem, sinó una exhibició d’una dotzena de colles de dimonis, oberta a tothom. En tot cas, és un dels moments més esperats del Cinquè Simposi Internacional dels Focs Festius de la Mediterrània que comença divendres al Teatre Mar i Terra de Palma. Kika Coll, directora insular de Patrimoni assegura que serà una “mostra de colles de dimonis amb foc i pólvora, on les cabudes de públic no són limitades, però no es tracta, en cap cas, d’un correfoc”

MALLORCA, EPICENTRE DEL SIMPOSI DELS FOCS FESTIUS

Aquesta mostra a sa Pobla, amb totes les manifestacions de la iconografia del dimoni, serà la part més visible d’un simposi que reuneix experts de molts punts de la Mediterrània.

Organitzat per l’institut Ramon Muntaner i el Consell de Mallorca-, els assistents arribats de València, el País Basc, Catalunya i Itàlia reflexionaran entorn del paper del dimoni en la creació de pertinences col·lectives, i les diferents manifestacions que adopta en el calendari festiu. La conferència marc és a càrrec d‘Andreu Ramis, president del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial de les Illes. També es parlarà sobre el paper de les dones a les colles de dimonis, en les obreries i patronats de Sant Antoni. La directora de l’Institut Ramon Muntaner és Maria Carme Jiménez, qui confirma que “s’analitzarà l’entrada de les dones en un univers, els dels dimonis, que fins fa poc ha estat protagonitzat per homes”.

Coindicint amb el simposi que s’allargarà fins diumenge, s’ha recuperat una exposició que ja ha recorregut alguns punts de Mallorca: “Mil dimonis. Un recorregut per la devoció dimoniera de Mallorca”. La podeu veure a l’Arxiu del Regne de Mallorca a Palma.

Algunes de les ponències correran a càrrec de Francesc Alemany, Gabriel Mayol, Àngels Mach i Antoni Janer, entre d’altres. Bel Busquets, consellera de Cultura, recorda que la festa, el dimoni i el foc és un ” patrimoni immaterial que forma part del nostre imaginari col·lectiu”.

El Simposi Internacional ha tractat sobre les festes d’estiu (Vic, 2016), les d’hivern (Reus, 2017), la pirotècnia (Gandia, 2018) i els rituals relacionats amb el foc (Andorra la Vella, 2019).

20/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris