X

El petit comerç demana regular els ‘supermercats fantasma’

A Palma hi ha el SuperGlovo amb entre 20 i 25 repartidors contractats

27/01/2023

El petit comerç demana regular els ‘supermercats fantasma’

Foto: Europa Press

15

A Palma hi ha un ‘supermercat fantasma’, el SuperGlovo, que està al carrer d’Alfons el Magnànim i té entre 20 i 25 repartidors contractats. És un dels diversos negocis d’aquest tipus creats els darrers anys a les Balears, on amb tot, encara hi ha poca implementació d’aquest tipus de negocis en comparació amb altres punts d’Espanya on també hi ha ‘cuines fantasma’. N’hi ha que formen part de l’economia submergida i generen problemes de convivència entre veïns i empresaris.

A Barcelona, per exemple, la seva proliferació ha dut a l’aprovació d’un nou pla d’usos que prohibirà tant els supermercats com les cuines fantasma. Entre altres motius, hi ha les molèsties als veïnats. A Madrid, hi ha hagut concentracions ciutadanes per la instal·lació de xemeneies industrials del nou model culinari prop d’un col·legi.

Estam parlant d’una activitat en què els consumidors fan la compra a través de l’aplicació o la pàgina web de l’empresa per rebre la comanda allà on volen. Ha augmentat molt en els darrers anys, sobretot arran de la pandèmia i els negocis ja neixen just amb l’espai necessari per cuinar, sense menjador, tot just centrats en el ‘take away’ i ‘delivery’. No debades, les ‘cuines virtuals’ es presenten com a una bona oportunitat de negoci: sense espai físic per als clients i reducció de costos com, per exemple, el de personal, mobiliari i manteniment.

Amb tot, dins el sector serveis —i restauració, en particular— hi ha queixes respecte de l’incompliment de normes que sí que apliquen a la resta d’establiments. Especialment, els del petit comerç, demanen regulació.”No pot ser que el Govern obligui els supermercats a emprar un tant per cent de producte local i, en canvi, a aquesta gent, no”, diu per exemple el president d’AfedecoToni Gayà.

Gayà dubta de les condicions laborals que tenen els empleats de la multinacional Glovo que, recorda, no tributa a Espanya. Operen, diu, amb unes altres regles de joc i ho qualifica de “competència deslleial”.

App de repartiment de CAEB?

Les comandes a servir a casa estan en voga i els restauradors ho noten. “Les grans cuines i els restaurants ja hi estan entrant perquè és un mercat a l’alça”, exposa el president de CAEB Restauració, Alfonso Robledo. El principal problema que troben els restaurants amb aquest sistema és el transport. Glovo o Uber són plataformes molt consolidades i útils, però tenen un cost elevat —diu el portaveu empresarial tot declarant que són despeses que s’han d’acabar repercutint al client.

Per això, la patronal CAEB fa feina per posar en marxa una aplicació mòbil de repartiment de menjar a domicili, pròpia per als restaurants de Palma. La iniciativa, però, està costant perquè no és senzill dissenyar el sistema i fer-lo funcionar de manera correcta. Així i tot, continuen cercant fórmules per contractar repartidors per zones, entre diversos negocis, i així unificar-se i reduir despeses.

 

 

27/01/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT