X

El port de Maó, tercera base naval de l’OTAN per ubicació i infraestructures

Així ho avança el diari El País. La prefectura de sector naval de les Balears és a la base de Porto Pi, a Palma, però l'OTAN ha escollit la del port de Maó

29/03/2024

El port de Maó, tercera base naval de l’OTAN per ubicació i infraestructures

Imatge del Ministeri d'Interior.

52

L’Estació Naval del port de Maó ha estat designada com la tercera base espanyola de suport logístic per a l’OTAN, i se suma a les ja existents a Rota i Cartagena. Segons avança el diari El País, aquesta decisió es va prendre després de l’oferta del Govern espanyol a l’Aliança Atlàntica a l’abril de l’any passat, que atorga a Maó l’estatus de ‘port amb autorització diplomàtica permanent’ per atracar i fondejar els seus vaixells. Tot i que la prefectura de sector naval de les Balears és a la base de Porto Pi, a Palma, l’OTAN ha elegit el port de Maó.

Aquesta base jugarà un paper crucial en l’operació ‘Sea Guardian’, enfocada en la dissuasió i protecció contra atacs terroristes, entre altres missions. Héctor Pons, batle de Maó ha confirmat que “Es tracta d’una ajuda, només s’empren les instal.lacions del port de Maó per assistir aquests vaixells; si tenen alguna averia, fer provisió de  combustible, etc. En cap cas és una qüestió bèlica.” La ubicació estratègica de Menorca, en el centre del Mediterrani occidental i prop d’importants ports europeus i africans, juntament amb les seves instal·lacions, com a dipòsits de combustible i túnels subterranis, la converteixen en un punt de suport logístic ideal per a l’OTAN. A més, la base ha acollit a flotes permanents de l’OTAN i ha participat en exercicis militars internacionals.

L’operació ‘Sea Guardian’ és l’hereva de l’Active Endeavour, iniciada per l’OTAN després dels atemptats de l’11 de setembre de 2001 contra les Torres Bessones i el Pentàgon als Estats Units. Entre els objectius de l’operació es troben garantir la llibertat de circulació al Mediterrani, prevenir la sembra de mines, el contraban d’equips susceptibles de ser utilitzats per a la producció d’armes de destrucció massiva, o actes de pirateria com els que es produeixen al golf de Guinea o a la Banya d’àfrica.

Espanya participa des de fa dues dècades en l’operació ‘Sea Guardian’ i durant aquest any està previst que aporti amb un submarí, un avió de vigilància marítima, una fragata i un vaixell d’aprovisionament, a més d’un patruller amb un equip d’operacions especials permanentment alertat per a actuar en cas de crisi. Espanya aporta les bases navals de Rota, Cartagena i Maó com Forward Logistic Sites (FLS) o Llocs de Logística Avançada.

La base de Maó també s’ha convertit en port d’escala per a les flotes permanents de l’OTAN, com les de fragates (SNMG) i caçamines (SNMCMG), que formen part de la Força de Resposta de l’Aliança Atlàntica (NRF) en cas de crisi. Entre el 30 d’abril i el 2 de maig de l’any passat va visitar la base de Maó la SNMCG-2, integrada per un vaixell logístic turc i tres caçamines, i la flota SNMG-2 va visitar dues vegades el port menorquí, a l’octubre de 2020 i al maig de 2021.

Primeres reaccions

Ja han sorgit les primeres respostes a la notícia. Més per Menorca considera “una imposició” la decisió del Ministeri de Defensa de convertir el port de Maó en base naval de l’OTAN en territori espanyol. En un comunicat, el coordinador general del partit, Josep Juaneda, ha censurat que “aquesta decisió s’ha pres de manera unilateral des de Madrid conjuntament amb els dirigents de l’OTAN i en cap cas s’ha tingut en compte l’opinió de la població menorquina “. En aquest sentit, des de Més per Menorca han anunciat que preguntaran tant al Consell Insular de Menorca com al Govern balear si tenien cap mena de coneixement sobre aquest tema. D’altra banda, Més per Menorca considera que les polítiques entorn dels conflictes bèl·lics haurien d’encaminar-se cap a “minvar aquestes estructures militars”.

La secretària general de Podemos, Ione Belarra, ha expressat aquest divendres el seu rebuig a les bases militars d’Aliança Atlàntica (OTAN) a Espanya, perquè “suposen una inadmissible cessió de sobirania”. En un missatge en xarxes socials, l’exministra ha advertit que aquest tipus de bases “estan jugant un paper clau en el suport dels Estats Units al genocidi que Israel està cometent contra el poble palestí”.

Notícies relacionades >

29/03/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT