L'associació Habtur es queixa de "la falta de concreció sobre el futur del sostre de places"
Imatge de la taula rodona de representants polítics sobre la Llei de turisme organitzada amb motiu de la fira de lloguer turístic Habturalia
33Gerro d’aigua freda per a l’Habitatge Vacacional de Mallorca que dissabte ha clausurat la seva fira de serveis Habturalia a Binissalem.
El Partit Popular, que hi ha participat en una taula rodona a través del seu portaveu a la comissió de Turisme del Parlament, també subdirector del departament de Dret Privat de la UIB, José Luis Mateo, no els assegura que es recuperi el seu sostre de 115.000 places després de les baixes sofertes durant la moratòria aprovada la passada legislatura. L’associació d’habitatge turístic Habtur ha lamentat “la falta de concreció sobre el futur del sostre de places”.
11.000 places que es varen donar de baixa per diferents motius i ara estan en l’aire. És a dir, no han tornat al mercat. Recordem que els populars treballen en la modificació de la llei de turisme del Pacte.
“La moratòria s’haurà d’eliminar quan tinguem totes les dades i tota la informació que ens digui fins a on podem arribar en la limitació de places”, ha exposat Mateo que ha fet referència als estudis que s’estan fent “de capacitat de càrrega” i “poden servir per delimitar el nombre de places a cada territori”.
En qualsevol cas, diu el diputat del PP que no es pot dependre d’una moratòria que pot “paralitzar l’activitat econòmica”. Considera que a la llei de turisme reformada s’han de tenir en compte altres fórmules com ara “els intercanvis de places tant en l’habitatge turístic vacacional com en les places hoteleres”. Així, s’ha referit a “places que puguin ser obsoletes o famílies que ja no vulguin realitzar l’activitat que puguin intercanviar-les per, en darrera instància, mantenir-nos i millorar-nos com a destinació turística”. I ha conclòs “per aquí pensam que ha d’anar la nova normativa turística”.
Oferta il·legal
La lluita contra l’oferta il·legal de lloguer vacacional, la que fan propietaris estrangers de segones residències des del seu país d’origen, és l’altre gran cavall de batalla del sector del lloguer turístic i l’administració. Es demana la col·laboració de l’Estat i també la de l’àmbit europeu. “No són conscients de la realitat de la conca mediterrània i dels països que vivim en la situació de saturació que es pot provocar per mor del lloguer vacacional il·legal i no són conscients de l’efecte que pot generar en unes illes com les nostres. Hem d’unir-nos davant entitats estatals i europees per a lluitar i que se’ns faciliti lluitar contra l’oferta il·legal”, ha afirmat Mateo.
D’acord amb l’associació d’habitatges turístics, Habtur, el 60% dels habitatges turístics de les Balears estan gestionades pels seus propietaris.
Com ha canviat la vida de la guanyadora de la Grossa de Nadal de Ciutadella, un any després?
Diumenge vespre es van assolir ratxes de vent de més de 140 km/h a punts de la Tramuntana
La Guàrdia Civil investiga tres conductors de vehicles d'alta gamma com a presumptes autors d'un delicte contra la seguretat viària
IB3 Televisió retransmetrà en directe la missa de Matines, presidida pel bisbe de Mallorca