X

El PP depèn de VOX per formar govern a Castella i Lleó

El partit d'Abascal capgira el mapa polític i passa d'1 a 13 escons mentre que Soria Ya suma més representats a Soria que PP i PSOE

14/02/2022

El PP depèn de VOX per formar govern a Castella i Lleó

El president de la Junta de Castella i Lleó i candidat del PP a la reelecció, Alfonso Fernández Mañueco, després de conèixer els resultats electorals autonòmics. /EFE

 El PP ha estat el partit més votat en les eleccions de Castella i Lleó, en guanyar 31 escons, dos més dels que tenia, però lluny de la majoria absoluta, per la qual cosa dependrà de Vox per governar, ja que aquest partit ha guanyat 13 representants; mentre que el PSOE, amb 28 parlamentaris (en perd 7), no té possibilitats de sumar amb altres partits.

L’única suma viable per escometre una investidura i la formació d’un govern és la del PP i Vox, ja que sumarien fins a 44 procuradors, tres per sobre dels 41 establerts per a la majoria parlamentària en les Corts de Castella i Lleó, amb el dubte de si el partit d’extrema dreta accedirà o no al Govern.

Finalment la participació en aquests comicis ha arribat al 63,4%, prop del 65,79% del 2019.

Les irrupcions més destacades d’aquests comicis són les de Vox, que passa d’1 a 13 representants, amb presència en totes les províncies excepte Sòria, on precisament es produeix l’altra gran novetat, amb el triomf de Soria Ya-España Vaciada, amb tres escons, enfront del PP i al PSOE que n’han aconseguit únicament un respectivament.

Precisament aquests dos escons que el PSOE ha cedit a la nova formació a Sòria, juntament amb els dos que li ha arrabassat la Unió del Poble Lleonès a Lleó, que escala fins als tres representants, han resultat clau en el resultat final a nivell autonòmic per als socialistes.

El gran damnificat d’aquestes eleccions ha estat Ciutadans, que ha perdut 11 escons respecte al 2019.

Unides Podem tampoc no surt reforçat d’aquests comicis i perd un representant, amb la qual cosa només en tendrà un.

En el cas de Por Ávila, l’últim dels partits amb representació en les Corts de Castella i Lleó després dels comicis, repeteix amb el seu representant per la província avilesa, amb un increment de vots respecte al 2019.

REACCIONS

El president de la Junta de Castella i Lleó i candidat del PP a la reelecció, Alfonso Fernández Mañueco, ha dit després de conèixer els resultats que està “molt satisfet amb el resultat” obtingut, encara que ha assumit que haurà de “dialogar amb tots”, en referència a Vox (13), ja que és l’única suma que li valdria per a governar.

Per la seva banda, el líder de Vox a escala nacional, Santiago Abascal, assegura que “tenim el dret i el deure de governar”, en vista al resultat de les eleccions.

14/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris