X

El preu de la llum baixa dels 90 euros després d’una setmana de rècords

El preu d'aquest dilluns és tres vegades més car que fa un any

16/08/2021

El preu de la llum baixa dels 90 euros després d’una setmana de rècords

/EFE

El preu mitjà de l’electricitat en el mercat majorista (pool) és per a aquest dilluns de 88,92 euros el megavat hora (MWh) després de reduir-se un 19% enfront del diumenge i baixar així dels 90 euros després d’una setmana de rècords.

Després d’encadenar cinc rècords la setmana passada, el preu del mercat majorista s’ha moderat en els darrers tres dies, marcant per a avui el preu mitjà més baix des del passat 8 d’agost quan va ser de 85,2 euros.

No obstant això, els preus continuen elevats i el preu d’aquest dilluns suposa triplicar els 29,97 euros MWh de l’any passat, segons les dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE).

Segons les franges horàries, el preu màxim serà de 109,35 euros el MWh a les 22 hores, i el mínim, 82,60 euros a les 19 hores.

Per al diumenge, el preu mitjà va ser de 110 euros MWh, per sota dels 114,6 euros del dissabte i del màxim de 117,2 registrat per al divendres.

Per què puja tant la llum?

Darrere d’aquests preus estan l’encariment del gas, la pujada dels drets d’emissió de CO₂, l’increment de la demanda per la recuperació econòmica i les altes temperatures.

Precisament, els preus dels últims dies han coincidit amb una onada de calor que aquesta setmana comença a remetre amb un descens de les temperatures de manera gairebé generalitzada.

La menor demanda pot ser una de les causes d’aquesta moderació d’uns preus inèdits per al mercat espanyol que han reobert el debat sobre el funcionament del sistema elèctric.

A Espanya, el preu majorista afecta directament als prop de 10 milions de llars acollides a la tarifa regulada o Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC).

Els 17 milions de consumidors que estan en el mercat lliure, que paguen pel quilowatt hora els preus oferts per les companyies amb les quals contracten el subministrament, no es veuen afectats directament per aquestes oscil·lacions del mercat que, no obstant això, acabaran reflectint-se en el cost de totes les factures.

Per a esmorteir aquest impacte, el Govern ha rebaixat fins a finals d’any l’IVA que grava el rebut elèctric del 21 al 10% i ha suspès durant el tercer trimestre l’impost a la generació elèctrica (7%) que paguen les productores.

El Govern també ha reconegut que estudia la creació d’una empresa pública que agrupi els salts hidroelèctrics al venciment de la seva concessió, un plantejament que ha generat polèmica.

16/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris