X

El preu dels carburants no ha deixat de pujar d’ençà de l’eliminació de la bonificació

Després de gairebé un mes sense la bonificació estatal, els preus s'acosten als que hi havia l'abril de l'any passat, quan l'ajuda entrà en vigor

27/01/2023

El preu dels carburants no ha deixat de pujar d’ençà de l’eliminació de la bonificació

9

La bonificació dels 20 cèntims per litre al combustible va desaparèixer dia primer de gener, per als particulars. El Govern central pren la mesura recolzant-se en la davallada del preu de la benzina de final d’any. Ara bé, una vegada eliminada l’ajuda, els preus han tornat a repuntar. De fet, des que va començar el 2023, han estat quatre setmanes consecutives de pujades. I el preu s’atraca, de mica en mica, al que hi havia l’abril, quan entrà en vigor la bonificació. I això, les butxaques dels consumidors ja ho han començat a notar.

En aquestes setmanes, el preu de la benzina s’ha encarit un 18,3%; el del gasoil, un 15,6%. Principalment, asseguren els benziners, per tres factors. Per una banda, l’increment del percentatge de biocombustible que han de dur els carburants. Enguany ha passat del 10% al 10,5%, per llei. Una mesura que ja ha suposat un increment d’uns 5 cèntims per litre, segons apunta el president de l’Associació de Distribuïdors de Productes Petroliers de la patronal PIMEM, Rafel Matas.

Per altra banda, també hi té a veure la reactivació de la Xina després de la política de covid zero que va adoptar el país asiàtic; així com els nous embargaments de la Unió Europea als refinats russos. En aquest sentit, Matas explica que les refineries europees no tenen la capacitat de compensar aquesta manca d’importació amb producció pròpia. “Per això, s’haurà d’importar refinat. Des de Brasil, els Estats Units, Nigèria i, especialment, de l’Índia. Serà car i, sense cap dubte, hi haurà un encariment del dièsel a partir del febrer“, avança.

Però el mercat és, ara per ara, diu, tan volàtil que fer previsions i adoptar mesures a llarg termini és arriscat. Però, en aquest sentit, les estacions de servei de la patronal PIMEM ja avisen: si, arribat el moment, s’ha d’aplicar qualque tipus de compensació generalitzada al preu dels carburants, ha de ser a través dels imposts. És, de fet, la fórmula que ja plantejaren l’any passat. Es tractaria de rebaixar l’IVA o l’impost especial d’hidrocarburs. Seria, afegeixen, la manera més segura d’aplicar una rebaixa del preu dels carburants, tant per als consumidors com des del punt de vista de la gestió.

 

27/01/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT