X

El preu mitjà d’un lloguer per a un jove en solitari representa més del 111% del seu sou

Les Balears són la comunitat on la compra d'un habitatge és més inaccessible per a les persones entre 16 i 29 anys

02/12/2021

El preu mitjà d’un lloguer per a un jove en solitari representa més del 111%25 del seu sou

18

El preu mitjà d’un lloguer per a un jove en solitari representa més del 111% del seu sou. Queda reflectit a l'”Anuari de la Joventut a les Balears 2021“, en què s’explica que la feina remunerada per als joves de les Illes no suposa tenir una autonomia econòmica i, per tant, “no permet la seva emancipació”. Les Balears són la comunitat on la compra d’un habitatge és més inaccessible per les persones entre 16 i 29 anys. El document conté dades que demostren que les Illes són també la segona regió amb el cost de lloguer més elevat d’Espanya, només per darrere de Catalunya. Belén Pascual, directora de l’Anuari, confirma la complicada situació que viuen els joves per accedir a un habitatge. Segons afirma Pascual, “l’any 2020 resultava inviable el pagament d’un habitatge per a una persona jove en solitari”, qui també destaca que “hi ha una precarització de l’espai laboral però també de la vida”.

El sobreendeutament de les llars dels joves que viuen de lloguer, només el 17% a Espanya, és d’un 31,5%. Més del 40% de la renda disponible va directament a pagar les mensualitats del lloguer. A més, el sou mitjà d’una persona jove es redueix prop d’un 12 per cent en relació amb el 2020 a causa de l’impacte dels ERTO. El doctor en Ciències Polítiques i Socials, Pablo Simón, assegura que des de 2008 l’emancipació no ha deixat de caure i que “ser jove a Espanya ha estat tradicionalment un mal negoci per la manera en què funciona el sistema de benestar i el mercat laboral. Simón afirma que els joves són assenyalats habitualment com una població acomodada que no vol independitzar-se, i considera que no és cert, perquè segons les enquestes, dos de cada tres joves que encara no s’ha emancipat desitgen fer-ho. “No és que no vulguin, sinó que no poden”, assegura.

La taxa d’atur dels joves menors de 30 anys a les Illes es troba per damunt de l’estatal, on és del 30,2%. Un fet que canvia si tenen estudis universitaris, ja que “només entre la població jove amb estudis superiors acabats, la taxa d’atur es troba per davall de l’estatal.” “El 41,6% dels joves tenen estudis universitaris, el 28,4% a Espanya.”

La precarització s’ha vist incrementada a causa de la pandèmia de la covid, però ja existia entre la població jove des que va començar la Gran Recessió el 2008. Segons Belén Pascual, una de les vies per canviar la realitat actual dels joves i millorar el seu futur és fomentar la seva autonomia i participació en els assumptes públics. Així com les estratègies formatives d’ocupació i els recursos d’orientació acadèmica i professional per prevenir l’abandonament educatiu. A l’informe també s’assenyala que “la importància de la protecció i la seguretat de les persones joves són condicions indispensables perquè puguin exercir els seus drets.”

Pablo Simón destaca que la crisi de la covid ha afectat psicològicament la joventut més que a les persones majors, atès que aquests comptaven amb estabilitat en pensar en el seu futur. Per això, explica, “la pandèmia ha fet augmentar els problemes d’ansietat i depressió en els joves, sobretot en les dones.”

L'”Anuari de la Joventut de les Illes Balears 2021″ està format per 16 articles amb indicadors i reflexions sobre el context, les perspectives de futur i les vivències dels joves en temps de covid.

02/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT