Primer dia de la zona de baixes emissions a Palma. Quins carrers inclou? Quins vehicles afecta?
A Calvià i Eivissa, municipis que estan obligats a aplicar aquest tipus de mesures, encara en tenen pendents l'aprovació
La suma de les dues xifres arriba als 303 euros per capita i ens situa per damunt de la mitjana estatal, que és de 282 euros
Les Illes Balears rebran de l’Estat al 2022 un total de 172,35 milions d’euros d’inversió territorialitzada, un 14,30% manco que en 2021, quan van percebre 201,11 milions, segons el projecte de llei de pressupostos generals de l’Estat del pròxim exercici.
No obstant, als pressupostos de l’any que ve s’incorpora el fons d’insularitat que precisament cerca començar aquesta manca d’inversions. Seran 183 milions d’euros, i la suma de les dues xifres arriba als 303 euros per capita i ens situa per damunt de la mitjana estatal, que és de 282 euros.
Cal precisar, però, que els pròxims anys aquest fons d’insularitat serà menor: un total de 110 milions d’euros, i aleshores ens tornaríem a trobar per davall de la mitjana, no tan a baix, però encara per sota.
783 milions d’euros pel 75% de descompte dels residents
La comunitat que més inversions rebrà per habitant el 2022 serà Múrcia, amb 478 euros. I la que manco rebrà és Navarra, amb 116. És l’estimació d’Hisenda: quan es presenten els pressupostos al Congrés, es fa un càlcul de l’impacte territorial de les inversions a cada comunitat autònoma.
Gairebé 4 de cada 10 euros dels comptes de 2022 serà per pagar les pensions. Els pressuposts inclouen 783 milions d’euros per pagar el descompte als viatges per residents a territoris de fora de la Península, com les Balears. Pel transport de mercaderies, hi ha una partida de 74 milions.
La inversió en el sector turístic creix quasi un 30% i serà de 1.727 milions d’euros. La gran majoria venen dels fons europeus de recuperació.
Els 172,35 milions d’euros suposen l’1,30% de totes les inversions del conjunt de les comunitats autònomes: 2.267,07 milions d’euros. Andalusia i Catalunya, les dues comunitats més poblades, rebran un 17,4% i un 17,2% de la inversió territorialitzada de l’Estat en 2022, mentre que les dos següents, Madrid i la Comunitat Valenciana, es quedaran en el 8,9% i el 9,3%.
Aquests percentatges són similars als de població en els casos d’Andalusia, Catalunya, pròxims al 17%, i de la Comunitat Valenciana, al voltant del 10%, però no en el de Madrid, on viuen al voltant del 14% dels espanyols.
Sobre aquest tema, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat, en una roda de premsa després de lliurar en el Congrés el projecte de llei dels pressupostos generals de l’Estat, que el repartiment de la inversió es consigna en dos epígrafs, un específic per a cada territori i un altre “no regionalitzable”, on figuren les infraestructures que afecten més d’una regió, un apartat que té un “impacte molt important en la Comunitat de Madrid” per ser un node de transport.
Ara s’inicia la tramitació parlamentària dels pressupostos en què el govern central confia que puguin ser aprovats abans que acabi l’any. La primera votació serà la d’esmenes a la totalitat, el pròxim 4 de novembre.
Els comptes públics tenen la major inversió i despesa pública de la història, gràcies als Fons Europeus. Montero ha destacat els increments a les partides destinades a joventut, tant en habitatge com en educació, a més de la pujada de sous dels funcionaris i de les pensions. La ministra ha subratllat la despesa destinada a polítiques socials.
A Calvià i Eivissa, municipis que estan obligats a aplicar aquest tipus de mesures, encara en tenen pendents l'aprovació
La retransmissió començarà per la televisió i el canal de Youtube a les 17.50 h
Segons els professionals d'Emergències, ha estat una "nit complicada"
El primer president socialista de la història a les Illes va encapçalar el Govern de coalició del Pacte de Progrés per dues legislatures