societat

El psicobloc: l’esport 100% mallorquí que demana respectar la força de la mar Mediterrània

Mallorca és un lloc de pelegrinatge per a molts escaladors d'arreu del món que, després d'escalar durant la temporada d'hivern, acudeixen a l'illa per practicar el psicobloc, sobretot als mesos de setembre i octubre


El psicobloc és una disciplina esportiva cosina germana de l’escalada: no deixa de ser l’escalada però sense corda. Miquel Riera, considerat el pare del psicobloc, va ser qui va encunyar aquest nom en referència a l’escalada en bloc, que es fa sense cordes però amb uns matalassos especials per minimitzar la caiguda, i la psique de l’esportista, ja que amb la mar de fons agafes més alçada. Els experts, però, assenyalen un màxim de 14 metres per escalar amb seguretat. A més de tenir molt en compte el punt de sortida una vegada caus a l’aigua. I per això, és també important conèixer l’estat de la mar sense desconfiar de la Mediterrània, que també topa amb força sobre les roques i penya-segats en dies de vent de mar.

Mallorca és un lloc de pelegrinatge per a molts escaladors d’arreu del món que, després d’escalar durant la temporada alta d’aquest esport, que és a l’hivern, acudeixen a l’illa per practicar el psicobloc. Sobretot durant els mesos de setembre i octubre, que hi ha poca humitat a la roca, condició indispensable per poder treballar sense relliscar-se, i a més la mar Mediterrània es troba encara amb una temperatura agradable. El material necessari per al psicobloc és la bolsa de magnesi i els peus de moix.

L’esclat del psicobloc a Mallorca es va produir després de l’èxit de la pel·lícula documental ‘King lines’ (2008), protagonitzat per l’escalador Chris Sharma, (Santa Cruz, Califòrnia, EUA, 1981), el qual escala es Pontàs, a Santanyí. El mallorquí Miquel Riera, que era amic de Sharma, també protagonitzà aquest film en què destaca l’esforç i superació d’una disciplina esportiva que encara era poc coneguda. Va ser tan l’èxit de ‘King lines’ que va començar un tipus de turisme d’escalada disposat a enfilar-se per les roques del litoral mallorquí. Segons els experts, la zona est, entre Santanyí i Porto Cristo, és on es troben les vies de psicobloc de fàcil accés. Una zona molt coneguda pels escaladors professionals com els germans bascos, Eneko i Iker Pou, que viuen a Mallorca i han fet psicobloc. També hi ha àrees al nord de l’illa però es fa complicat arribar-hi a peu i ja s’ha de necessitar d’una barca.

Miquel Riera, l’inventor del psicobloc

L’escalador mallorquí Miquel Riera és considerat el pare del psicobloc: “Començarem a escalar l’any 1978. I és lògic. Si eres escalador i veus un penya-segat, vas i l’escales”, afirmava Riera en el documental ‘King lines’. L’escalador va morir per un càncer l’octubre de 2019 als 56 anys. “Quan la mar no està bé i les ones són molt grans és molt perillós“, explicava Riera al documentari, el qual afegia que “només els estúpids com jo hi van a escalar quan l’onatge és fort”.

Riera, que va nàixer a Palma l’any 1963, va publicar ‘Psicobloc Mallorca: psicobloc esportiva-búlder’, considerat tota una referència del psicobloc. Va ser professor d’escalada en roca, jutge internacional de competicions d’escalada, equipador nacional de competicions d’escalada i autor de les guies d’escalada. A més de ‘Psicobloc Mallorca’, també va publicar ‘Escalada Esportiva a Mallorca’ i va col·laborar en nombroses revistes.

“El guía libertino por Manolo López”. Aquesta novel·la va ser el llegat pòstum de Miquel Riera. Pornogràfica, divertida i irreverent és la història de Pep i Delícia, un guia de muntanya i la seva client, que volen conèixer la serra de Tramuntana a partir de la geocerca.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Tres noves pasteres albirades a Cabrera, eleven a 176 els migrants arribats a les costes de Balears

Aquest dimarts han arribat 13 embarcacions i ja s'iguala la xifra de tot el 2020

Recta final perquè la Funerària de Palma aconsegueixi el 100 per cent del tanatori de Bon Sosec

L'Empresa Funerària Municipal de Palma ultima les negociacions amb Funespanya que consistiria en una permuta

La central tèrmica de Maó fa una passa en matèria de descarbonització i redueix de manera important l’ús del fuel

Els motors d'aquest combustible que, fins ara, s'utilitzaven fins a 8.700 hores a l'any, passaran a funcionar només 500 hores...

El Govern prepara la documentació perquè l’Estat declari Ferreries zona catastròfica

Mentrestant, empreses i particulars continuen quantificant les conseqüències de la torrentada