X

El psicobloc: l’esport 100% mallorquí que demana respectar la força de la mar Mediterrània

Mallorca és un lloc de pelegrinatge per a molts escaladors d'arreu del món que, després d'escalar durant la temporada d'hivern, acudeixen a l'illa per practicar el psicobloc, sobretot als mesos de setembre i octubre

14/09/2021

El psicobloc: l’esport 100%25 mallorquí que demana respectar la força de la mar Mediterrània

49

El psicobloc és una disciplina esportiva cosina germana de l’escalada: no deixa de ser l’escalada però sense corda. Miquel Riera, considerat el pare del psicobloc, va ser qui va encunyar aquest nom en referència a l’escalada en bloc, que es fa sense cordes però amb uns matalassos especials per minimitzar la caiguda, i la psique de l’esportista, ja que amb la mar de fons agafes més alçada. Els experts, però, assenyalen un màxim de 14 metres per escalar amb seguretat. A més de tenir molt en compte el punt de sortida una vegada caus a l’aigua. I per això, és també important conèixer l’estat de la mar sense desconfiar de la Mediterrània, que també topa amb força sobre les roques i penya-segats en dies de vent de mar.

Mallorca és un lloc de pelegrinatge per a molts escaladors d’arreu del món que, després d’escalar durant la temporada alta d’aquest esport, que és a l’hivern, acudeixen a l’illa per practicar el psicobloc. Sobretot durant els mesos de setembre i octubre, que hi ha poca humitat a la roca, condició indispensable per poder treballar sense relliscar-se, i a més la mar Mediterrània es troba encara amb una temperatura agradable. El material necessari per al psicobloc és la bolsa de magnesi i els peus de moix.

L’esclat del psicobloc a Mallorca es va produir després de l’èxit de la pel·lícula documental ‘King lines’ (2008), protagonitzat per l’escalador Chris Sharma, (Santa Cruz, Califòrnia, EUA, 1981), el qual escala es Pontàs, a Santanyí. El mallorquí Miquel Riera, que era amic de Sharma, també protagonitzà aquest film en què destaca l’esforç i superació d’una disciplina esportiva que encara era poc coneguda. Va ser tan l’èxit de ‘King lines’ que va començar un tipus de turisme d’escalada disposat a enfilar-se per les roques del litoral mallorquí. Segons els experts, la zona est, entre Santanyí i Porto Cristo, és on es troben les vies de psicobloc de fàcil accés. Una zona molt coneguda pels escaladors professionals com els germans bascos, Eneko i Iker Pou, que viuen a Mallorca i han fet psicobloc. També hi ha àrees al nord de l’illa però es fa complicat arribar-hi a peu i ja s’ha de necessitar d’una barca.

Miquel Riera, l’inventor del psicobloc

L’escalador mallorquí Miquel Riera és considerat el pare del psicobloc: “Començarem a escalar l’any 1978. I és lògic. Si eres escalador i veus un penya-segat, vas i l’escales”, afirmava Riera en el documental ‘King lines’. L’escalador va morir per un càncer l’octubre de 2019 als 56 anys. “Quan la mar no està bé i les ones són molt grans és molt perillós“, explicava Riera al documentari, el qual afegia que “només els estúpids com jo hi van a escalar quan l’onatge és fort”.

Riera, que va nàixer a Palma l’any 1963, va publicar ‘Psicobloc Mallorca: psicobloc esportiva-búlder’, considerat tota una referència del psicobloc. Va ser professor d’escalada en roca, jutge internacional de competicions d’escalada, equipador nacional de competicions d’escalada i autor de les guies d’escalada. A més de ‘Psicobloc Mallorca’, també va publicar ‘Escalada Esportiva a Mallorca’ i va col·laborar en nombroses revistes.

“El guía libertino por Manolo López”. Aquesta novel·la va ser el llegat pòstum de Miquel Riera. Pornogràfica, divertida i irreverent és la història de Pep i Delícia, un guia de muntanya i la seva client, que volen conèixer la serra de Tramuntana a partir de la geocerca.

14/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT