X

El rastre que deixa la Covid-19 a les aigües residuals

L'analítica d'aigües fecals és una eina que alguns dels municipis de les Balears han començat a utilitzar

17/01/2021

El rastre que deixa la Covid-19 a les aigües residuals

Les aigües residuals ens poden dir en quines zones exactes hi ha més covid. És per això que cada dia més ajuntaments les analitzen. El primer municipi de fer-ho aquí a les illes va ser Calvià. Analitza cada setmana quatre zones concretes: Calvià poble (que inclou també Es Capdellà), Bendinat (que inclou Portals i Costa d’en Blanes), la zona turística de Santa Ponça, en color verd, (que és la més àmplia perquè inclou també Magaluf i Palmanova) i finalment Peguera.

Des del mes juny han agafat mostres de les aigües residuals d’aquestes zones i aquest n’és el resultat. Com es veu al gràfic, a la zona de Bendinat, detecten la segona onada del virus ja el mes de juliol. Després, a l’agost es dispara però la primera veu d’alarma arriba amb una setmana d’antelació. I la tercera onada en què ens trobam es detecta també a les aigües residuals de Bendinat al mes de novembre.

Però què ha passat aquests darrers dies? S’ha incrementat després de festes? Doncs aquí tenim les analítiques de les aigües residuals de les quatre zones. El 7 de gener observam aquesta punta a la zona de Santa Ponça, però el darrer informe, que és de l’onze de gener, baixa de manera notable. En canvi, a les zones clarament més residencials com Calvià poble i Bendinat, ha augmentat lleugerament la presència del virus a les aigües residuals. Dades com aquestes ens poden orientar a l’hora de decidir on fer un test massiu.

***

L’analítica d’aigües fecals és una eina que alguns dels municipis de les Balears han començat a utilitzar contra la Covid-19. Les darreres mostres que s’han pres al terme de Marratxí evidencien que la càrrega vírica és més elevada al sector més proper a Palma. Això es correspon amb sa Cabana, el Pla de na Tesa, una part del Pont d’Inca i algunes urbanitzacions. Això permet que els Ajuntaments facin prevenció de manera més localitzada.

El virus deixa rastre a les aigües fecals abans que se’n manifestin els primers símptomes, i això permet a les autoritats sanitàries avançar-se a un possible brot.

“Podem preveure abans si tenen o no tenen covid, perquè hi ha molta gent assimptomàtica que no van al centre mèdic. Se sap que entre 5-14 dies de tenir la malaltia, ja tens càrrega vírica, per tant, abans de tenir la malaltia o que molta gent tengui la malaltia a una determinada zona, ja pots saber si ho tendràs”, assegura Carmen Guasch, Cap de Servei de FACSA.

Sant Antoni de Portmany, Sant Llorenç des Cardassar i Inca també fan l’anàlitica d’aigües fecals per sectors. Virgilio Moreno, batle d’Inca, explica que durant 11 setmanes es faran mostres de manera consecutiva i després s’enviaran les dades a Salut Pública, per veure quina és la incidència de les partícules covid a les aigües fecals del municipi.

Amb aquestes analítiques a la mà, els Ajuntaments tenen més arguments per sol·licitar triatges massius al Govern.


Microgenoma de coronavirus a quatre mostres d’aigües residuals de Calvià
Calvià monitorarà les aigües residuals per controlar nous brots de Covid-19

17/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris