X

El reconeixement d’Indicació Geogràfica Protegida de l’Oli de Menorca, cada vegada més a prop

Ja és en mans de la Unió Europea i els responsables de l'Associació Oli de l'illa esperen poder posar les etiquetes a partir de l'any que ve

28/10/2023

El reconeixement d’Indicació Geogràfica Protegida de l’Oli de Menorca, cada vegada més a prop

15

Les hectàrees d’oliveres continuen creixent a Menorca, com també el nombre de membres de l’Associació Oli de l’illa. Un augment que es produeix quan arriba la recta final del procés perquè l’Oli de Menorca obtingui el reconeixement europeu d’Indicació Geogràfica Protegida.

L’expedient per aconseguir la Indicació Geogràfica Protegida ja és en mans de la Unió Europea i responsables de l’Associació esperen poder posar les etiquetes Oli de Menorca a partir de l’any que ve. Serà un oli ecològic. També haurà de presentar índexs molt baixos de peròxid i d’acidesa. A més l’oliva s’ha de collir bastant verda i a baixa temperatura. Una de les finques productores és la de Morvedra Vell, que té 4.000 oliveres, 1.600 de les quals plantades enguany. Tenint en compte tots aquests condicionats acaben de comprar una tafona, la més gran i moderna de Menorca.

Les varietats són arbequina, empeltre, koroneiki i picual. A més, alguns productors hi afegeixen l’olivó. La collita està a punt d’acabar (començà a mitjan octubre) i s’espera que sigui bona. I pel que fa al preu no hi haurà tant d’increment com el que marquen olis més comuns, els de supermercat.

En aquests moments l’Associació Oli de Menorca té 22 socis, quatre dels quals s’hi acaben d’incorporar. Sumen 172 hectàrees d’oliveres, quan el 2017 n’eren una quarantena.

28/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT