X

El sector de la fusta manté els nivells de feina d’abans de la pandèmia gràcies a la construcció

El principal obstacle és, ara per ara, l'elevat increment del preu dels materials

02/03/2022

El sector de la fusta manté els nivells de feina d’abans de la pandèmia gràcies a la construcció

37

El sector de la fusta ha evitat, en bona part, la crisi derivada de la pandèmia. La construcció no ha aturat, i les fusteries dedicades a això, a la construcció vinculada a l’habitatge, han mantingut els nivells de feina. No és el cas, en canvi, de les que estan més lligades a l’obra turística. Tot i això, la Federació de la Fusta confia que d’aquí a final d’any ja es noti la recuperació d’aquesta part del seu teixit empresarial.

Ara bé, la incertesa també hi és en aquest sector per mor de l’increment del preu de les matèries primeres i de la manca de professionals qualificats.

Increment del preu de les matèries primeres

El que més ha pujat ha estat la fusta. Però l’increment és generalitzat en tots els materials que es fan servir a les fusteries, segons ens ha explicat el president de la Federació de la Fusta, Pedro J. Payeras. “El flux de preus és molt alt”, diu i parla, de fet, d’apujades d’entre el 20% i el 50%.

Uns increments que arriben després d’haver aprovat els pressuposts. Magdalena Mir, de la fusteria G. Mir de Sa Pobla, detalla que aquests pressupostos es fan moltes vegades a l’inici d’una obra. Per tant, quan els toca executar la feina es troben amb increments que acaben assumint, ara mateix, els empresaris. “Quan tens un contracte firmat, s’han de mantenir els preus”, diu Mir.

Però això els fa, de fet, veure el futur més immediat amb incertesa. Almanco fins que la fluctuació de preus s’estabilitzi i es puguin fer pressuposts amb la garantia de no haver de fer front als sobrecostos dels materials.

Falten professionals qualificats i no hi ha prou relleu generacional

Aquest és ara el principal escull per al sector de la fusta. Però un altre dels obstacles és la manca de professionals qualificats. Un “mal endèmic”, segons el president de la Federació de la Fusta, que no és nou i que ja ve d’anys enrere.

Perquè, a més, la formació acadèmica en fusta i moble és escassa a Mallorca. Tan sols s’imparteix un grau de formació professional a l’Institut Politècnic de Palma i un cicle en col·laboració entre la Federació, el SOIB i l’Ajuntament d’Inca.

Costa, ens diuen, incorporar gent jove i talent, sobretot després de la crisi de la bombolla immobiliària, que, a diferència de l’actual, sí que els va tocar de ple. De fet, l’evolució de les empreses del sector de la fusta en actiu ha davallat en els darrers anys. L’any 2011 n’hi havia 906; el 2020, 667. Un 6,75% manco, segons les dades facilitades per la Federació de la Fusta. Tot i això, el volum de treballadors es manté més estable. Actualment, el sector de la fusta dona feina a uns 2.500 treballadors.

Algunes d’aquestes empreses tanquen per falta de relleu generacional. No ha estat el cas, però, de la fusteria Comas, de Binissalem. Al capdavant, tres germans que són ja la tercera generació i amb l’augment del volum de comandes han hagut de fer noves contractacions tant a la part de taller com a l’administrativa.

02/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT