X

El sector immobiliari aplaudeix que s’incrementi el control sobre les plataformes de lloguer vacacional

La consultora KPMG adverteix que la davallada del mercat de compravenda farà que augmentin encara més els preus del lloguer

21/03/2023

El sector immobiliari aplaudeix que s’incrementi el control sobre les plataformes de lloguer vacacional

Guillermo Gayà

El Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària i una de les principals associacions del sector, ABINI, saluden la iniciativa del Govern per tal que Brussel·les augmenti el control sobre les plataformes de lloguer vacacional que incompleixen la legalitat, obrint la porta a l’aplicació de multes per incomplir la legislació vigent a les Illes.

Així s’han pronunciat durant el fòrum Real Estate organitzat a Palma pel setmanari El Económico, el president del Col·legi d’APIs, Josep Miquel Artieda, i el president de l’Associació Balear d’Immobiliàries Nacionals i Internacionals, Hans Lenz. La vicepresidenta de la Federació Hotelera de Mallorca, María José Aguiló, també s’ha mostrat a favor del control i les sancions contra l’oferta il·legal de les plataformes de lloguer turístic.

Durant el fòrum s’ha analitzat la situació del mercat immobiliari espanyol i balear, amb especial referència a la problemàtica de l’habitatge. El responsable de negoci immobiliari de la consultora KPMG, Francisco González, ha advertit que “la forta pujada dels tipus d’interès de les hipoteques no només està frenant el mercat de compravenda, sinó que també està tensionant el mercat del lloguer i pot provocar increment de preus”. Un fet, segons ha dit, que afecta especialment a les Illes, on els preus ja són dels més alts d’Espanya.

Segons les dades exposades per l’economista en cap de Caixabank Research, Judit Montoriol, les Balears són la tercera província amb més escassetat de l’habitatge. Montoriol afegeix que en els pròxims 5 anys s’hauria d’incrementar el parc en almanco un 10%, que és el creixement de llars previst a les Illes segons les projeccions de l’INE.

Per fer-ho, diuen els experts, cal un gran pacte publicoprivat per incrementar el parc d’habitatge a preu assequible. Una de les prioritats, coincideixen, és treure al mercat milers d’habitatges de lloguer a preus inferiors als de mercat.

D’altra banda, els experts del sector creuen que l’actual conjuntura econòmica farà que els preus de compravenda s’estanquin a nivell nacional, però això afectarà manco a les Illes per la forta presència de compradors internacionals: segons les dades de Caixabank les operacions signades per estrangers representaren el 36% del total a les Balears l’any 2022. És el major percentatge autonòmic de tot l’Estat i a nivell provincial només és superat per Alacant, amb un 43%.

No es preveu que la demanda estrangera augmenti al llarg de 2023, però Montoriol preveu que a llarg termini sí que ho faci per l’envelliment de la població europea.


Habtur aprova la “declaració d’intencions” del Govern a Brussel·les però reclama més “efectivitat”

21/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris