X

10.200 procediments en vint anys d’activitat del Servei de Cirurgia Cardíaca de Son Espases

Una bona alimentació, fer esport i dormir bé són algunes bones pràctiques que ajuden a tenir cura del cor

14/11/2022

10.200 procediments en vint anys d’activitat del Servei de Cirurgia Cardíaca de Son Espases

La cirurgia cardíaca a les Balears és una realitat des de l’any 1992. La va posar en marxa el doctor Oriol Bonnín a la Policlínica Miramar. No va ser fins a 10 anys després, al 2002, quan s’introdueix també en el Servei Públic de Salut. Oriol Bonnín va tornar a ser l’encarregat d’instaurar-la a l’antic Hospital de Son Dureta.

La primera intervenció es va fer el primer de novembre d’aquell any, malauradament sense èxit. Des de llavors, s’han realitzat més de 10.200 operacions. També s’han posat una seixantena de dispositius ECMO, d’assistència respiratòria, amb una major incidència durant la pandèmia. En els darrers anys, s’han col·locat a més 5 dispositius d’assistència ventricular esquerra a pacients que no tenien temps d’esperar per un trasplantament.

Precisament, segons el cap del Servei de Cirurgia Cardíaca de Son Espases, José Ignacio Saez, “el repte a cinc anys vista és fer aquí el trasplantament de cor. No tant pel volum, se’n farien uns 10 a l’any, sinó per les repercussions que pot tenir per a les famílies, les quals no s’hauran de desplaçar a la Península”.

Membres del servei, autoritats i altres sanitaris han participat aquest dilluns en un acte de commemoració d’aquests 20 anys a l’auditori de l’hospital. Aquí han destacat també que en aquests temps, el servei ha rebut reconeixement internacional per les baixes taxes de mortalitat en by-pass coronari.

14/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT