X

El Sindicat Mèdic diu que no basta pagar més als metges d’aquí, sinó que s’han incentivar els de fora perquè quedin

Simebal es concentrarà demà davant el Consolat per reclamar el complement de residència

17/03/2023

El Sindicat Mèdic diu que no basta pagar més als metges d’aquí, sinó que s’han incentivar els de fora perquè quedin

10

“Es nota molt poc, són acords retributius però quant a l’atenció del pacient fora de la tramitació burocràtica… Els compliments són pocs, parcials i lents”, es queixa el president del Sindicat Mèdic de les Balears, Simebal, el psiquiatre Miguel Lázaro, poc manco d’un mes després de ratificar l’acord amb el Govern que augmenta significativament la retribució de les guàrdies mèdiques, entre d’altres.

“Teníem pactat el compliment dels acords el 30 de març, però tot i la millora parcial, el problema estructural continua”, ha declarat Lázaro en una entrevista a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio, on ha afegit que “el molt important dèficit estructural” que hi ha a les Illes no fa fàcil revertir la situació.

“Falten 320 metges i amb 1.700 targetes per cap són 400 per damunt de la mitjana”, ha recordat tot referint-se a la necessitat que els Metges Interns Residents (MIR) es quedin als centres de salut -“en vuit anys només n’ha quedat un terç”-, a més que es creï l’especialitat d’urgències perquè el professional “pugui decidir si vol ser metge de família o d’urgències”.

“Les mesures (acordades amb el Govern) reconeixen la sobrecàrrega de feina i retribueixen les activitats assistencials dels metges que no estaven retribuïdes abans de l’acord, però fa falta complementar-ho, per exemple, amb el complement de residència, que és el motiu de la nostra concentració demà davant el Consolat de Mar“, ha dit el portaveu sindical.

En aquest sentit, ha reivindicat un protocol de llocs de feina de difícil cobertura, que té a veure amb “l’incentiu retributiu i no retributiu” per solucionar una manca de fidelització de personal especialment flagrant a Eivissa. Això és, “10 mil euros” per metge més una indemnització per destinació a l’illa que “s’ha d’equiparar” amb el de Ceuta i Melilla de 950 euros. “Ara” és un problema a Eivissa i Formentera i “ho serà” a Menorca, diu.

Preguntat per casos com el del Centre de Salut d’Andratx, on sí que s’ha millorat la situació amb la incorporació d’un metge a la plantilla que ha permès reduir llistes d’espera, la veu de Simebal parla d’una reducció de càrregues asimètrica, “pot ser qualque centre nota la millora però n’hi ha més de 54 i, en conjunt, aquesta és escassa”. I posa com exemple el d’Eivissa, on el fitxatge de 16 dels 30 metges que faltaven a primària ha “alleugerit” una de les comunitats sanitàries “que pitjor estaven”.

Perquè el del metge d’atenció primària continua sent “el gran problema”, explica Lázaro, al·ludint al fet que hi ha “més de 200” facultatius que hi fan feina sense tenir l’especialització. “Hi ha una percepció molt negativa dels excel·lents metges de primària, s’han de fidelitzar i això no s’aconsegueix només des del punt de vista retributiu”, aprofundeix anunciant que “el que més crema a un metge és tenir que atendre més de 40 pacients, encara que te’ls paguin… Necessitar simplement cinc o sis minuts, el temps és fonamental”.

També perquè “la medicina ha de ser preventiva i ara no hi ha temps per a la prevenció, es fa prevenció secundària: diagnòstic i tractament. En conclusió, “el model de primària s’ha de reorganitzar respectant el lideratge del metge, perquè el 98% de la gent que va al centre de salut va a veure el seu metge… I han augmentat els casos de violència contra ells”.

Miguel Lázaro ha volgut aprofitar que avui el “molt polititzat” Consell Interterritorial de Salut es celebra a Palma per reclamar al govern de Pedro Sánchez “10 milions dels fons europeus” per l’atenció sanitària pública “molt tocada després de la pandèmia”.


El Consell Interterritorial de Salut revisa a Palma l’augment de plantilles i condicions laborals a Primària

17/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT