El somni europeu del Mallorca Palma Futsal és real: campions!

Els de Vadillo s'han imposat a l'Sporting als penals, després d'empatar el partit 1-1

07/05/2023

12

Semblava impossible, però és real: el Mallorca Palma Futsal és campió d’Europa. És el seu primer títol oficial, i quina millor manera d’estrenar-se: amb el més important de tots. I ho ha fet gràcies a una tanda de penals, allò que havia estat la seva creu en tantes i tantes ocasions. Vuit n’havia perdut fins ara en grans competicions. Vuit. Es diu aviat. Però la novena, aquesta vegada sí, ha estat la bona. “Ho hem aconseguit”, comentaven només acabar Vadillo, entrenador del Palma, i José Tirado, director general i arquitecte d’aquest somni. Només ells saben tot el que ha costat arribar fins aquí. Tant de patiment. Tants de camins truncats. Tants de disgustos en els moments clau. Però avui sí. Avui el Mallorca Palma Futsal ha donat la seva millor versió en el moment més necessari. Avui, el Mallorca Palma Futsal s’ha imposat a l’Sporting CP en el partit més important de la competició més important. Avui, el Mallorca Palma Futsal s’ha proclamat campió d’Europa. Sí, campió d’Europa…

Partit de defenses
El partit ha començat amb el guió que es podia esperar: l’Sporting dominant, i el Palma aguantant les envestides. També les ha tengut el conjunt mallorquí, sobretot mitjançant Mancuso, però Guitta ha tret dues mans miraculoses. No hi podia faltar la tensió a la final: al cap de vuit minuts, Pany Varela veia una targeta groga per una suposada agressió. Els jugadors del Palma demanaven vermella. El Velòdrom Illes Balears, ple a vessar, també. Els àrbitres no ho han vist així.

Imperava la igualtat, però quan mancaven sis minuts Rivillos l’ha desfeta. I si ho ha aconseguit ha estat en gran part gràcies a Luan Muller. Ja no només per les que havia salvat, sinó per la que ha generat. Seva ha estat la jugada -estratosfèrica- que ha acabat en gol. Seu ha estat l’eslàlom que ha permès a Rivillos disparar amb Guitta ja vençut. Seva ha estat l’obra d’art que ha posat al Palma per davant en el marcador.

A la segona meitat, l’Sporting -no oblidem, el gran favorit abans d’arrancar la competició, l’equip que ha jugat sis de les set darreres finals de Champions- s’ha bolcat a la recerca de l’empat. I a punt ha estat d’arribar en el primer minut, amb un xut de Cavinato al pal. També Rivillos, qui sinó, ha pogut fer el 2 a 0, després d’una errada de Guitta a la sortida. Però el porter brasiler ha reaccionat amb una aturada magistral. Poc després, Pany Varela tornava a gaudir d’una gran oportunitat, amb un altre xut al pal.

I quan semblava que el Palma aconseguia treure’s de sobre la pressió asfixiant del conjunt lisboeta, ha arribat l’empat. Zicky Té, de taló, culminava una nova jugada d’estratègia que havia acabat amb la pilota a zona perillosa.

En els darrers cinc minuts, ha pogut passar de tot. Sokolov ha fet l’1-2, però els àrbitres, després de consultar el VAR, han decidit anul·lar la jugada per una falta en atac del jugador rus sobre Tomaz. Segons més tard, un xut de Chaghuinha aprofitant una arriscada sortida de Guitta s’estavellava contra el pal quan la seva paràbola semblava perfecta per acabar dins la porteria. I encara hi hauria temps per a les grans aturades; una més, de Guitta, i una altra, de Muller.

El partit anava a la pròrroga. Començaven a aparèixer els fantasmes que persegueixen el Palma a les grans cites. I potser fruit d’això en aquest temps extra no ha passat pràcticament res. Ho ha intentat més el Palma, passant a jugar tota la segona meitat de cinc, però cap dels dos ha gaudit de clares oportunitats, i s’han encaminat cap a una tanda de penals inevitable.

Una tanda de penals que, irremeiablement, remetia els aficionats del Mallorca Palma Futsal als pitjors records; als pitjors auguris. Però aquesta vegada no. Aquesta vegada el destí reservava la joia per a l’equip mallorquí.

Tayebi, l’home que ha jugat una final de Champions lesionat, feia el primer. I Luan Muller carregava de confiança els seus, aturant el xut immediat de Pany Varela. Un Luan Muller, per cert, que ha estat designat jugador més valuós del torneig. I això que no li ha fet falta aturar cap altre penal. Perquè Cainan, Marlon i Cleber han transformat els seus. Quedava tot en els peus de Rivillos. L’únic jugador de la plantilla que ja sabia el que era guanyar una Lliga de Campions. El jugador que havia fet l’únic gol mallorquí en la final. El jugador que ha superat barreres inexpugnables durant la seva carrera. El que va enamorar tothom amb la seva cavalcada contra el Benfica. I no ha fallat. Amb un xut dur, sec, i a l’alçada perfecta, Mario Rivillos ha fet el cinquè i definitiu. Ha entrat en la llegenda del Palma. Ha duit l’equip mallorquí a la glòria. A la glòria europea. A la glòria eterna. A la glòria que només els més grans s’atreveixen a somiar. I el Mallorca Palma Futsal ja és un d’elles. Un dels més  grans. Avui, el més gran d’Europa.

Ficha tècnica

Mallorca Palma Futsal, 1: Luan Muller, Chaguinha, Eloy Rojas, Tomaz, Cainan -cinc inicial- Mancuso, Marlon, Rivillos, Tayebi, Cleber, Saldise, Fabinho
Sporting Club, 1: Guitta, Erick, Joao Matos, Diego Cavinato, Álex Merlim -cinc inicial-, Santos, Paço, Zicky, Neves, Pauleta, Sokolov, Varela, Esteban

Gols: 1-0, m. 14: Rivillos; 1-1, m. 33: Zicky

Àrbitres: Ondréj Cerny (CZE) iy Cédric Pelissier (Fra). Han expulsat en la tanda de penals al jugador del Mallorca Palma Futsal Carlos Barrón, i al jugador de l’Sporting CP Neves.

Tanda de penals: Tayebi, 1-0; Varela falla; Cainan 2-0; Cavinato 2-1; Marlon: 3-1; Paço 3-2; Cleber 4-2; Erik 4-3; Mario Rivillos 5-3