Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Aquest òrgan mai s'ha pronunciat sobre una llei en tràmit, té les competències a posteriori
Al centre de la polèmica hi ha la renovació pendent de quatre dels 12 magistrats del Tribunal Constitucional (TC). A dos, els ha proposat el Govern central. Són l’exministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i l’exdirectora general del Ministeri de Presidència, Laura Díez. Tot i que l’Executiu ja els ha nomenat, falta que el Constitucional els revisi i certificar la seva idoneïtat per formar-ne part. I els altres dos jutges han de ser suggerits pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ). I aquí és on s’ha creat el bloqueig. La llei actual estipula que tres cinquenes parts d’aquest òrgan hi han d’estar a favor, però no es posen d’acord. Segons els politòlegs, és una situació que deriva de la correlació de forces del 2013. Guillermo Bezzina, del col·lectiu ‘Passes Perdudes‘, explica que, de llavors ençà, la societat “ha canviat molt en aquest país amb noves forces polítiques, s’ha trencat el bipartidisme, una moció de censura i un nou govern; però aquests canvis no s’han traslladat al poder judicial”.
A més a més, el president del Tribunal Constitucional, Pedro González-Trevijano, mantén que els nous magistrats han de prendre possessió a la vegada. Fet que alguns experts discuteixen i que impedeix que els magistrats elegits pel Govern siguin nomenats de manera formal.
Per desbloquejar aquesta situació, els socis de govern han aprofitat el debat de la reforma del Codi Penal al Congrés per introduir una esmena per modificar les lleis orgàniques del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Constitucional. Tal com explica el professor de Dret Constitucional per la UIB, Amir Al Hasani Maturano, cerquen “suprimir o modificar la llei que està a la Constitució de 3/5 per una majoria simple”; que no sigui necessari que el Tribunal Constitucional hagi de revisar els nomenaments, ara el TC “per un repartiment de quotes, decideix la idoneïtat” dels magistrats i “es vol suprimir una funció que és correcte en aquest equilibri entre òrgans”; també “l’omissió de no nomenar magistrats es pugui responsabilitzar, inclús, penalment”, una proposta que, “en aquest cas, anava pels membres del CGPJ”; i proposa que cada sector de l’òrgan elegeixi el seu jutge. Una esmena que es va aprovar al ple del Congrés dijous passat i que, si tot va segons el previst, s’aprovarà dijous al Senat. Una tramitació que no agrada a tothom.
I és que, diu el professor de Dret Constitucional, “no es poden fer esmenes parcials quan hi ha un debat a la totalitat i l’objecte de les esmenes sempre ha de tenir correlació amb la llei”, que en aquest cas no ha estat així. A més, apunta que no era el moment idoni per presentar-la, ja que no hi havia el debat amb les altres forces polítiques. Així mateix, hi veu indicis d’inconstitucionalitat i de dubtosa inconstitucionalitat en algunes parts.
Davant això, el Partit Popular va presentar dimecres, un dia abans de l’aprovació al Congrés, un recurs d’empara al Tribunal Constitucional per paralitzar-la. Un fet inèdit perquè mai el Constitucional s’ha pronunciat sobre una llei en tràmit. El recurs del PP, al qual s’hi han adherit altres diputats, ara està pendent i el Constitucional es reunirà dilluns per valorar si realment hi ha hagut una lesió als drets fonamentals dels parlamentaris, tal com denuncien des de l’oposició.
Sigui el qui sigui el resultat, els experts avisen que el sistema democràtic ja ha sortit perjudicat. Bezzina apunta que si continua així “pot suposar un perill democràtic”, “perquè els actors polítics no són capaços de complir les seves funcions”.
Mentre el Constitucional decideix si frena la tramitació parlamentària o no, el Consell General del Poder Judicial votarà dimarts els magistrats proposats pels conservadors -amb la llei dels 3/5- i el Senat preveu aprovar la reforma del Codi Penal dijous.
Entre altres, el ministre de Presidència, Félix Bolaños, s’ha pronunciat sobre la polèmica aquest diumenge migdia mentre feia el balanç de l’any. Ha dit que confia que el Tribunal Constitucional adopti demà una decisió “justa” sobre el recurs presentat pel Partit Popular per paralitzar la reforma del Codi Penal demà. També ha acusat el principal partit a l’oposició de continuar amb una “tensió institucional”, que diu que és insuportable.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Es tracta del projecte que coordinarà Inca Mallorca Solidària i que està previst que al llarg d'un any es facin les feines fetes per voluntaris
Redueix a 80 i 130 els cavallers de la colcada i no permetrà inscriure pagesos menors de 14 anys
Els treballadors de l'empresa funerària municipal de Palma han tengut un bon ensurt quan han vist que el cos de la dona es movia