El text legal transforma el delicte de sedició en un de desordres públics agreujats i rebaixa les penes per malversació
La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, parla als diputats durant el ple
17El ple del Congrés ha aprovat la reforma del Codi Penal impulsada pel Govern central amb 184 vots a favor, 64 en contra i 1 abstenció. La cambra envia ara la proposició de llei al Senat per a continuar la seva tramitació. El text legal transforma el delicte de sedició en un de desordres públics agreujats i rebaixa les penes per malversació. La reforma legislativa també ha de servir per desbloquejar la renovació del Tribunal Constitucional. PP i Ciutadans han decidit no votar en senyal de protesta.
El ple ha començat amb la petició de suspensió de la sessió per part de Ciutadans, PP i VOX. Han argumentat que la tramitació exprés de la reforma del Codi Penal perjudica els drets fonamentals dels diputats, però la presidenta de la Cambra, Meritxell Batet, ha decidit tirar endavant: ”No hi ha obstacle per a continuar amb el procediment legislatiu”.
Separatisme
L’oposició ha afirmat que el Congrés està reproduint la situació viscuda al Parlament de Catalunya el setembre de 2017. La portaveu del Grup Parlamentari Ciutadans, Inés Arrimadas, ha afirmat que ”el Govern d’Espanya està repetint el que va fer el separatisme”, mentre que el diputat del Grup Parlamentari VOX, Javier Ortega, ha afirmat que “és un dia trist per Espanya, un dia molt trist per la democràcia”.
Els grups que donen suport al Govern han defensat la passa feta amb la modificació del Codi Penal. El portaveu del Grup Parlamentari Republicà, Gabriel Rufián, ha argumentat que “no es pot comparar la Gürtel amb un referèndum d’autodeterminació”. El diputat del Grup Parlamentari Confederal d’Unides Podem, Jaume Asens, ha afirmat que el PP va reformar la Constitució “en un dia” i ha retret els populars que parlin “de vulneració de drets”.
23F
El ple s’ha caracteritzat per la tensió constant, però el moment més pujat de to ha arribat amb les referències històriques al cop d’estat del 23F. El diputat del Grup Parlamentari Socialista, Felipe Sicilia, ha dit que Tejero era de dretes i que “la dreta continua posant en perill la democràcia” bloquejant les institucions. La portaveu del Grup Parlamentari Popular, Cuca Gamarra, ha demanat la paraula per contestar: “El 23F de 1981 en aquest país governava el centredreta”. Gamarra ha recomanat els socialistes que revisin “un poc” la Història.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular