Vaixells i avions són la segona font més important de contaminació de la capital
L’estació mesuradora del carrer de Foners, a Palma, permet arreplegar les dades dels contaminants des de l’any 2002. Actualment, el gas contaminant més present a Ciutat és l’NO2 i l’emeten els cotxes, sobretot, els dièsel. Amb la pandèmia, les emissions baixaren i encara no han recuperat valors previs. Aquests valors d’NO2 no arriben a la meitat dels límits legals, encara que hi ha diferències per barris. La zona d’Aragó i Eusebi Estada són dels llocs amb pitjor qualitat de l’aire.
La segona principal font de contaminació de Palma són vaixells i avions. Per això, el Govern tracta d’arribar a un acord amb l’Autoritat Portuària i AENA. Volen elaborar plans per aconseguir minvar, entre d’altres, els òxids de sofre.
Quant a l’Ozó, aquest contaminant sol ser elevat a les Illes Balears, però no especialment a Palma.
Per millorar la qualitat de l’aire, l’Ajuntament i el Govern han elaborat un pla amb 71 mesures molt centrat en la mobilitat. A la reducció de velocitat, les zones 30 o la creació de Zones de Baixes Emissions al Centre, s’hi afegeixen més carrrils bici, busos elèctrics o el tramvia.
Quant a la contaminació per partícules en suspensió PM10, molt present enguany, relacionada amb episodis africans. Transició Energètica vol reforçar el protocol d’avís a població vulnerable per problemes respiratoris. Cada any, la contaminació causa la mort prematura de 7 milions de persones al món.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu