La Sala ha decidit per majoria estimar la falta de legitimació activa que suggeria l'Advocacia de l'Estat
15El Tribunal Suprem ha rebutjat tots els recursos que particulars i partits polítics havien presentat contra els indults del Govern central als líders independentistes del ‘procés’. Estaven condemnats per sedició i malversació. La Sala ha decidit per majoria estimar la falta de legitimació activa que suggeria l’Advocacia de l’Estat en absolutament tots els recursos contra els nou indults. La conseqüència previsible per aquesta decisió ser la inadmissió dels recursos presentats, tot i que el representant de les formacions polítiques podran presentar un recurs de súplica.
A falta de conèixer el contingut dels autos, la Sala considera que cap recurs estava legitimat per oposar-se a la mesura de gràcia concedida per l’Executiu de Pedro Sánchez. La legitimació activa per a recórrer els indults era el principal escull a superar abans d’entrar en el fons, perquè només poden anar al Suprem els qui acreditin ser perjudicats directes per la posada en llibertat dels presos. Aquesta legitimació es podia al·legar per l’Advocacia a l’inici del termini de contestació a la demanda en les “al·legacions prèvies” i a partir d’aquí el Suprem podia abordar-lo quan el veiés oportú o resoldre’l quan es deixés per la sentència, la qual cosa no ha estat el cas.
La Secció Cinquena de la Sala del Contenciós-Administratiu de l’alt tribunal ha avançat part del contingut que es donarà a conèixer els pròxims dies.
Quins són els indultats i quines condemnes els indulten?
Cal destacar que els magistrats no han estudiat el fons dels recursos presentats, atès que han mantingut el debat sobre si els recurrents estan o no legitimats per a dur a terme l’acció legal. El contingut íntegre de les actuacions es coneixerà en els pròxims dies. En concret, es refereix als escrits presentats pels dirigents de Ciutadans: Inés Arrimadas, Carlos Carrizosa i José María Espejo-Saavedra; el partit polític Vox; el Partit Popular; i els diputats i exdiputats del PP al Parlament de Catalunya Alejandro Fernández, Santiago Rodríguez, Andrea Levy, Juan Bautista Milian i Lorena Roldán.
A la llista se sumen la plataforma Convivència Cívica Catalana; l’exdelegat del Govern a Catalunya, Enric Milló; i l’associació Pro Patrimonium Sijena i Jerusalem.
Els partits aleguen diferents motius:
◾ La formació de Santiago Abascal va presentar el recurs contra la concessió dels indults en considerar-se legitimat per haver actuat com a acusació popular en la causa que es va tramitar i va jutjar en el Suprem als líders independentistes.
◾ Els tres recurrents de Ciutadans van basar la seva legitimitat que ells, de manera personal, eren els qui estaven “en primera fila” quan, “a través de procediments il·legals es van tramitar les lleis de transitorietat i la llei de referèndum”.
◾ Des del PP de Pablo Casado van utilitzar la mateixa fórmula de la formació ‘taronja’ i a més van presentar recurs “com a partit democràtic que representa a milions d’espanyols” davant l'”atropellament” que, al seu judici, suposava concedir la mesura de gràcia als condemnats del ‘procés’.