societat

El TSJIB avala de nou prolongar el toc de queda a les Illes Balears

La novetat en aquesta ocasió és que la interlocutòria sí que contempla la possibilitat d'interposar un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, en un termini de tres dies hàbils

/EFE


El Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) torna a autoritzar el Govern a mantenir el toc de queda a partir de diumenge. En aquesta ocasió, es retarda i començarà a les 12 de la nit. El TSJIB considera que l’actual pandèmia justifica les restriccions a pesar que la seva idoneïtat sigui incerta. També recorda que, amb el percentatge de vacunació actual, encara no hi ha immunitat col·lectiva a les Illes. Ho fa en una resolució que compta amb un vot particular de dues magistrades. La Sala es pronuncia en contra del criteri de la Fiscalia que manté que mesures com el toc de queda vulneren els drets fonamentals.

El Tribunal també avala les limitacions a les reunions socials aprovades per l’Executiu en què s’amplia a 8 el màxim de persones en exteriors i 6 en interiors sense importar els nuclis de convivència.

Per la seva part, la Fiscalia torna a oposar-se, per segona vegada, a prorrogar el toc de queda a les Illes a partir de diumenge. La Fiscalia manté el seu cristeri i ja ha traslladat al TSJIB que les restriccions a reunions familiars i el toc de queda vulneren drets fonamentals.

La novetat en aquesta ocasió és que la interlocutòria sí que contempla la possibilitat d’interposar un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, en un termini de tres dies hàbils. Quan es va notificar l’autorització anterior, el 7 de maig, no havia entrat en vigor el decret estatal que habilitava aquesta possibilitat.

D’aquesta manera, aquesta vegada, la Fiscalia podria recórrer, encara que aquest recurs recau en el fiscal de Sala del Suprem.

Dos vots discrepants

Per segona vegada, la resolució compta amb la discrepància de dues dels cinc membres que componen la Sala i que han emès un vot particular conjunt en el qual consideren que només s’havia d’haver avalat parcialment l’acord del Consell de Govern, sense autoritzar el toc de queda i les limitacions a trobades socials en espais interiors privats.

Aquestes magistrades entenen que, atesa la bona situació epidemiològica actual a Balears, es tracta de mesures “dràstiques” que no són “proporcionals”.

El vot particular comprèn les conseqüències d’una desescalada “desordenada” i que és “necessari seguir unes pautes de prudència”, però adverteix que “aquest interès no passa per prohibir a tots els ciutadans i en tot el territori balear, allò que joves i adults responsables, lliures i solidaris que amb el seu esforç han contribuït decisivament a millorar la crisi sanitària, tenen dret a gaudir en l’exercici pacífic dels seus drets constitucionals”.

“No és admissible que, per a evitar conductes incíviques, de ciutadans insolidaris i absolutament irresponsables, s’adoptin mesures que a tots coarten, quan tals conductes, del tot reprovables, poden i han de ser perseguides per l’Administració amb l’autoritat que la llei els atorga per a això”, apunten les magistrades.

El vot particular avisa que a més el toc de queda “tampoc és absolutament eficaç com evidencia la realitat davant comportaments contumaços que ignoren i menyspreen descaradament tal prohibició”.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Els sindicats, avisen: hi ha menys llocs de feina i aquests són més precaris

CCOO demana a les empreses que siguin "respectuoses amb la normativa laboral i ajustin les plantilles a les necessitats" per...

L’Ajuntament de Palma homenatja la figura de Gabriel Alomar i Villalonga

Era un ferm defensor de la república i de la identitat dels pobles

Prohibit el bany a la Platja Gran de Ciutadella a causa d’un vessament d’aigües residuals

Segons les previsions de l'Ajuntament, en funció dels resultats de les analítiques, es podria reobrir aquest dimecres

878 nous casos covid a Balears i notificades quatre morts

Les persones que passen la covid ara mateix a les Illes són 10.406