societat

El TSJIB tomba la prohibició de llogar pisos a turistes aprovada per Cort el 2018

Dona la raó a la patronal de l'habitatge vacacional i diu que no està justificada una mesura tan contundent d'impedir l'activitat a plurifamiliars


El Tribunal Superior de Justicia de les Illes Balears (TSJIB) ha tombat la prohibició de llogar pisos a turistes a Palma. En una sentencia de fa una setmana i notificada ahir, el màxim organ judicial illenc desmunta la normativa que va aprovar el juny de l’any 2018 el pacte d’esquerres a Cort i que pretenia acabar amb aquesta oferta turística. Així el tribunal estima la part més important del recurs de la patronal d’habitatge turístic, Habtur, i acaba amb una prohibició que té ja tres anys i que havia reduït l’oferta d’allotjament a Palma.

Els magistrats consideren que la mesura de prohibir completament lloguer turístic a pisos, és a dir a qualsevol propietat inclosa dins un edifici plurifamiliar, és desproporcionada i innecessària. En la sentència, el tribunal recorda que l’objectiu de la normativa és el de garantir el dret a l’habitatge, evitar la saturació del centre de la ciutat, i mitigar els impactes ambientals del turisme. Però la sala contenciosa del Tribunal superior troba a faltar una argumentació ambiental i econòmica més elaborada, per tal de poder sostenir una prohibició tan “radical”, en paraules dels demandants.

El tribunal fa referència a una directiva de 2006 sobre els Serveis, i a dues normes estatals que en definitiva aposten per la llibertat d’activitat i Serveis la no regulació. I que insisteixen en demanar a les administracions una argumentació sòlida per a limitar la competencia i l’activitat econòmica.

La normativa ara suspesa pel tribunal superior es va aprovar el 2018 per part dels tres partits de la capital balear, en complimient del mandat fixat pel pacte en la modificació de la llei de turisme. Palma, tal i com especifica l’esmentada norma autonòmica, podia regular directament la seva oferta turística sense el tutelatge del Consell de Mallorca. I ho va fer. I, en contra del que deia Habtur al seu recurs, tenia competències. Però no va argumentar prou (no va aportar la motivació necessària) una restricció tan contundent de prohibir totalment el lloguer de pisos. I per això, ara la normativa ha estat anul·lada.

Si cort no recorre en casació la sentencia esdevindrà ferma i es tornaran a llogar pisos per a turistes, de manera legal, a Palma.

L’Ajuntament de Palma assegura que el lloguer en plurifamiliar seguirà sense estar permès i que recorrerà la sentència

Cort ha decidit recórrer la sentència del TSJIB que no és ferma i presentarà un recurs de cassació. A més, asseguren que el PIAT del Consell de Mallorca inclou una addicional que manté el lloguer vacacional només a unifamiliars, aïllats, entre mitgeres o adossat. La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol ha afirmat que: la sentència desprotegeix la ciutadania, té un caràcter marcadament neoliberal i no reguladora. Ha defensat que la zonificació permet “aturar la dinàmica especuladora del mercat immobiliari que allunya l’habitatge del seu objectiu i el converteix en un negoci”.

El Govern afirma que la prohibició en plurifamiliars seguirà vigent mentre Habtur es mostra molt satisfeta per la sentència.

En declaracions al programa Al Dia d’IB3 Ràdio, la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat  del Govern, Mercedes Garrido ha manifestat que el lloguer turístic en plurifamiliars a Palma seguirà prohibit malgrat la sentència. Ha explicat que “la llei 2/2020 preveu una moratòria del lloguer vacacional a Palma fins a 31 de desembre d’enguany i el Pla d’Intervenció en Àmbits Turístics de Mallorca aprovat a principis d’any ja preveia una disposició que en cas que les zonificacions provisionals com la de Palma perdessin la seva efectivitat, continuava prohibit el lloguer turístic en plurifamiliars. Per tant, a partir de gener a Palma només es podrà fer lloguer vacacional a unifamiliars, adossats i entre mitgeres, però no a plurifamiliar”.

D’altra banda, Maria Humbert, gerent d’Habtur, s’ha mostrat molt satisfeta per la sentència: “Estam molt contents. Es demostra que no anàvem massa desencaminats. Nosaltres estàvem a favor d’una regulació no d’una prohibició total i absoluta. Hi ha espai per a tothom”. Ha afegit que a Habtur “permetríem el lloguer turístic en condicions, sense barra lliure i a determinades zones. El que és una zonificació real, no una prohibició de l’activitat”.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

PIMEM Restauració es queixa d’improvisació i critica que el 100% d’aforament arriba sis mesos tard

Bars i restaurants lamenten no haver pogut llegir encara la lletra petita de la nova flexibilització quan falten poques hores...

Els metges demanen la prohibició de fumar de manera definitiva a les terrasses

El consum de tabac a les terrasses dels bars és una de les poques restriccions que es mantenen a Balears

L’IMAS confirma que tancarà el centre de Son Roca dia primer de març

La Federació d'Associacions de Veïnats de Palma reclama que un conflicte particular no es converteixi en un conflicte col·lectiu

El GOB sol·licita a Demarcació de Costes recuperar espai públic que ara ocupen propietats privades a la platja del Port d’Alcúdia

Els jardins dels xalets de la platja dels Francesos s'han integrat dins les propietats privades de manera il·legal