Analitzant les dades, l’informe sobre el sector de PIMEM destaca que l’estacionalitat encara continua marcant el model turístic balear. Superar-la és, encara un repte pendent. En aquest sentit, el membre del comitè executiu de PIMEM i director executiu de Processing Smart, Luis Sánchez, ha apuntat que les reserves s’allarguen fins al mes d’octubre, però que arribat el novembre s’aturen de cop.
Tot i això, enguany, l’octubre ha estat un mes de molta més activitat que anys enrere. I això, després d’una temporada turística que ha estat molt bona i que ha duit un turista de més qualitat. Segons dades de la companyia Dingus, gairebé el 70% de les reserves són en règim d’allotjament amb només el berenar inclòs. Un detall positiu per la directora de desenvolupament de Negoci de l’empresa, Paula Servera, “són clients que acaben fent més consum en la destinació turística”.
Bona part dels establiments hotelers, a més, destinen de cada vegada més recursos a la fidelització dels clients. Un perfil, el del client fidelitzat, que aporta més valor al sector. “És un client que anticipa la seva reserva fins a 3 mesos, en comparació a la resta. Per tant, es tracta d’un client més segur”, ha assegurat el director general de Fideltour, Javier Pérez.
També creix la comercialització directa, sense intermediaris, dels hotels posicionant-se com a marca. I ho ha fet, a més, durant aquesta temporada, amb preus més elevats. És el cas dels establiments amb els quals fa feina la tecnològica Roiback, un 83% d’ells han aconseguit vendre habitacions a tarifes fins a un 14% superiors a l’any passat.
I, tot això, en un context on la massificació i la necessitat o no de la promoció copen bona part del debat turístic. I, en aquest sentit, diu la patronal PIMEM, s’han de cercar solucions. Però la promoció, afegeixen, ha de continuar. S’ha de centrar, això sí, en un turisme que valori la cultura i el medi ambient.