societat

Una dona ferida greu i 320 incidents a totes les Illes a causa de la borrasca Hortense

Una dona de 49 anys ha resultat ferida greu per la caiguda de la teulada d'un auto-rentat al polígon de Can Valero. També tres alumnes del CEPA Llevant de Manacor han resultat ferits per despreniments a l'escola. La força del vent ha destrossat la teulada de col·legi


Un fort esclafit, una línia de turbonada, amb cops de vents rècord de més de 130 km/h han provocat multitud de desperfectes a totes les Illes. Es tracta d’un grup de tempestes organitzades en línia que avança ràpidament acompanyat de ràfegues fortes de vent, associades a un front de la borrasca Hortense. Emergències ha gestionat fins les 15 hores d’aquest divendres, un total de 320 incidents, la majoria per caiguda d’arbres (103) i per despreniments d’elements de risc (106). Mallorca ha registrat la majoria d’incidents, amb 314 [Palma, 212; Llucmajor, 42; Calvià, 25]. A Eivissa, s’han registrat set incidents, a Menorca, tres i a Formentera, un.

ACCIDENTS A PALMA:

Arran de la borrasca Hortensia, una dona de 49 anys ha resultat ferida greu per la caiguda de la teulada d’un auto-rentat al polígon de Can Valero. També tres alumnes del CEPA Llevant de Manacor han resultat ferits per despreniments a l’escola. La força del vent ha destrossat la teulada de col·legi.

El fort vent ha tomat dues palmeres al passeig Sagrera i un pinacle de l’església de Santa Eulàlia de Palma. També ha caigut una cornisa al carrer Dezcallar i Net de Palma i ha destrossat diversos cotxes.

Carrer Dezcallar i Net de Palma, on ha caigut una cornisa

Cap al migdia, i a causa del fort vent i al perill, l’Ajuntament de Palma ha decidit tancar parcs i jardins, s’hort del Rei i el passeig Sagrera de Palma. També el bosc de Bellver. La Policia de Palma s’ha vist desbordada per la gran quantitat de requeriments. Cap a les 14 hores d’aquest divendres, el cos tenia prop de 100 serveis pendents de cobrir. Fins al moment, s’han registrat 110 avisos per incidents causats per la borrasca Hortense, la majoria d’ells relacionats amb caiguda d’arbres i d’altres elements. Els Bombers també han hagut d’alliberar una persona que s’havia quedat atrapada dins un contenidor navilier, després que el vent hagi desplaçat el vaixells i les bastides on treballava.

 

ACCIDENTS A LA PART FORANA:

També han caigut arbres i branques a l‘avinguda del Torrent, a la plaça del Carme de Portocristo i a la carretera de Cales. Al CEPA Na Camel·la, el vent ha arrabassat una part de la coberta. Per tot això, ha estat necessària la col·laboració dels Bombers.

Segons una estació de la xarxa Balears Méteo, aquest matí s’han registrat cops de vent de fins a 177 km/hora a Alfàbia i 98 km/hora a Ciutat Jardí. Aquest darrer registre és el més alt que s’ha registrat mai en aquesta estació. L’Aeroport de Palma ha mesu   rat un cop de vent de 130 km/h. A falta de confirmació oficial per part d’AEMET, és el nou rècord absolut de vent a l’Aeroport. El rècord anterior, de 118km/h, es va registrar un 8 de febrer de 1996. A l’aeroport de Menorca s’han registrat 111 km/hora, un nou rècord.

El fort vent ha aixecat també part de l’estructura del poliesportiu de Petra. A Lloseta, Sineu i Binissalem, s’han quedat sense corrent ni telèfon.

Operaris intentant retirar uns arbres que han caigut a la carretera de Lloret

TALLS DE LLUM:

Prop de 30.000 clients d’Endesa s’han vist afectats aquest divendres per l’esclafit, dels quals 27.300 ja han recuperat el subministrament. Segons ha informat l’empresa, en aquests moments 2.700 clients s’han quedat sense subministrament, que es troben sobretot a Algaida, Llucmajor, Felanitx i la Costa dels Pins.

La majoria d’incidents a la xarxa s’han registrat a zones rurals, tot i que s’ha prioritzat solucionar els problemes que s’han generat en els nuclis urbans.

Fins a 80 persones continuen mobilitzades per solucionar aquests incidents, 60 en el camp i 20 en els centres de control. Endesa està treballant per a resoldre les incidències abans d’aquesta nit, tot i que ja ha mobilitzat grups d’electrògens per si fos necessari connectar-los al llarg de la nit.

A EIVISSA:

També l’Ajuntament de Santa Eulària, a Eivissa, ha decidit tancar per precaució tots els parcs urbans de Puig d’en Valls i de Can Fluixà. Segons ha informat el Consistori en un comunicat, aquest divendres s’han registrat en el municipi diverses incidències a causa del vent, com la caiguda d’un pi sobre la carretera que connecta la rotonda de Ses Mines amb l’entrada d’Es Canar. En aquest lloc no s’han produït ferits. A més, una palmera ha caigut a l’entrada de Jesús, des de la rotonda del pas elevat. L’arbre havia bloquejat un dels carrils de circulació però ja ha pogut ser retirat.

AFECTACIÓ DE LES CARRETERES:

Durant aquest divendres, els equips d’emergència a carreteres del Consell de Mallorca han atès un total de 60 incidències relacionades amb la caiguda d’arbres, branques, senyals o cablejat elèctric sobre la via. El 80% han estat lleus i han provocat talls puntuals del trànsit, però que no han danyat les infraestructures. Les zones més afectades han estat el Pla i la Serra de Tramuntana.

L’única via que roman tancada en aquests moments és la que uneix Calvià amb Establiments (Dt.-1016), ja que la caiguda d’arbres i branques impossibilita la circulació i no serà fins a aquest dissabte que es pugui reobrir de nou al trànsit. Tampoc es pot circular a la carretera que connecta Artà amb l’Ermita de Betlem (Dt.-3333), on els operaris del Departament de Mobilitat i Infraestructures treballen per restablir la normalitat durant les pròximes hores.

A les tasques de neteja que es duen a terme en aquestes i en altres carreteres de Mallorca hi participen 40 efectius d’emergències. Una de les vies més perjudicades ha estat la de Felanitx a Porreres (Dt.-5100) on s’ha produït la caiguda d’entre 40 i 50 arbres i també de cablejat elèctric. La via ha quedat oberta al trànsit just abans de les 17.00 hores. Abans de les 15.00 hores també ha obert a la circulació la carretera d’entrada a Bunyola (Dt.-2010), tallada des del migdia atès que la caiguda d’arbres i branques obstaculitzava la conducció.


Tota la informació sobre l’estat de les carreteres

RECOMANACIONS:

Emergències recomana evitar circular, tancar portes, finestres i persianes, i no transitar per parcs o avingudes arbrades. Des de l’Ajuntament de Palma, es reitera la recomanació a la ciutadania d’extremar les precaucions, evitant el pas per aquelles zones on existeix arbrat i palmeres de grans dimensions, especialment als següents espais: avinguda Gabriel Roca, Dalt Murada, passeig de Mallorca, primera línea de Platja de Palma, les Rambles, Born, porta de Santa Catalina, sa Feixina, bosc de Bellver i passeig Sagrera.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Un centenar de persones participen a la manifestació del 8M a Ciutadella

La CGT ha convocat a Menorca l'única vaga general de totes les Illes, però, ha tingut molt poc seguiment

La pàgina web de la biblioteca pública de Maó rep 100.000 visites durant l’any 2020

S'hi han dut a terme un centenar d'activitats i s'han prestat més de 38.000 llibres i audiovisuals  

L’Arxiu d’Imatge i So de Menorca ret homenatge a les dones menorquines de tots els temps

És un recull de fotografies de dones treballadores i feineres de diferents èpoques

Una trentena de finques de Menorca signen un acord de pràctiques agràries sostenibles

El pagès es compromet a gestionar el lloc minimitzant l'impacte ambiental negatiu, i a canvi rep assessorament, formació, promoció del...