La fàbrica de vidres Gordiola, a Algaida, és una de les dues úniques que fan servir aquesta tècnica a tot l'Estat
45Els forns que cremen a 1.200 graus i els cops d’eines tradicionals com la canya, les tisores o el ferro creen l’atmosfera particular de la fàbrica de vidre bufat Gordiola, al municipi mallorquí d’Algaida. Allà s’hi fan tot tipus de peces, des de gerros a làmpades, passant per tassons i pitxers. El passat juliol el Consell de Ministres va declarar aquesta tècnica patrimoni cultural immaterial, una passa imprescindible perquè la UNESCO prengui en consideració la seva candidatura a patrimoni immaterial de la humanitat.
Una possibilitat en què treballa el Govern central amb altres països que comparteixen aquest ofici, com ara Alemanya, Finlàndia i el Líban i que pot tenir la seva resolució d’aquí a dos o tres anys. L’objectiu és salvaguardar i promocionar aquest patrimoni cultural per aconseguir-ne la viabilitat econòmica. Ara mateix, a l’Estat, només es fa vidre bufat al centre de La Granja, a Segòvia, i a la fàbrica Gordiola de Mallorca. Aquesta darrera té 303 anys d’història i ha passat de pares a fills durant vuit generacions. Un dels cinc germans propietaris, Daniel Aldeguer, assegura que “els principals guanys aquest darrer any de pandèmia han vengut per part d’encàrrecs particulars, més que del turisme”. Uns encàrrecs que arriben tant de les Balears com de la península i fins i tot de l’estranger.
En l’actualitat, la viabilitat d’aquesta pràctica es veu amenaçada per la competència de la producció industrial (amb preus més baixos) i per l’ús d’altres materials. Les iniciatives de reconeixement del vidre bufat, però, han rebut el suport de les institucions de les Illes. Avui, de fet, la batlessa d’Algaida, Maria Antònia Mulet, i la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, han visitat la fàbrica. Cladera ha defensat que s’ha de “donar un valor complementari a aquests productes” i que no es pot perdre “aquesta tècnica amb tant de valor històric”.
La fàbrica de Vidres Gordiola es va establir a Algaida per iniciativa del pare dels actuals propietaris, Daniel Aldeguer, després d’haver estat dins el municipi de Palma des dels seus inicis, fa 3 segles.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu