X

Elisabet II (1926-2022), reina del poble britànic durant 70 anys

Coronada als 26 anys, va intentar preservar sempre el caràcter unificador de la Corona

08/09/2022

Elisabet II (1926-2022), reina del poble britànic durant 70 anys


Quins protocols i actes es faran ara al Regne Unit després de la mort d’Elisabet II?

Elisabet II va néixer a Londres ara fa 96 anys, i s’ha convertit en una de les figures més rellevants de la història dels darrers dos segles. Va ser coronada l’any 1953, a l’edat de 26 anys, després de la mort del seu pare, el duc de York. Amb el príncep Felip va mantenir un matrimoni que va durar 73 anys i va tenir 4 fills: Carles, el príncep de Gal·les i hereu del tron; la princesa Anna; Andreu, el duc de York; i Eduard, el comte de Wessex.

Elisabet II va intentar preservar sempre el caràcter unificador de la Corona. Tanmateix, no va poder evitar que certes turbulències familiars afectassin la imatge de la corona. L’any 1992, les tensions entre el príncep Carles i Diana de Gal·les foren de domini públic, el príncep Andreu d’Anglaterra es va separar de Sarah Ferguson i la princesa Anna es va divorciar oficialment.

Però l’incendi al palau de Windsor va acabar d’ensorrar la imatge de la família reial, després que el govern anunciàs que cobriria les despeses de la reparació. La crisi va esclatar després del divorci, l’any 1996, entre el príncep Carles i Lady Di, i l’accident mortal que va patir la princesa de Gal·les.

Aquests fets obligaren la reina a oferir una imatge menys freda i més oberta a la ciutadania. A poc a poc, els anys més funestos es varen oblidar.

Representació institucional arreu del món

El president estatunidenc, Ronald Reagan, el president de la República Sud-Africana, Nelson Mandela, el president d’Egipte, Hosni Mubarak, l’expresident rus Boris Yeltsin o l’expresident americà Barack Obama, han estat algunes de les personalitats polítiques amb les quals la monarca ha freqüentat.

També va viure en primera persona els atemptats a Londres l’any 2005, els Jocs Olímpics del 2012, la boda dels seus nets, el naixement dels seus besnets i, ara més recentment, el relleu de Liz Truss, qui substitueix Boris Johnson al capdavant del Govern. Tota una història personal que també va arribar a les pantalles, amb la celebrada sèrie ‘The Crown’, basada en els anys del seu regnat.

08/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris