X

Els 10 municipis de les Illes Balears que encara no tenen aigua apta per al consum

Són Costitx, Lloret, Sineu, Ariany, Petra, Maria de la Salut, Manacor, Maó, es Castell i Santa Eulàlia

08/10/2019

Els 10 municipis de les Illes Balears que encara no tenen aigua apta per al consum

Imatge d'arxiu.

15

10 municipis de les Illes Balears no disposen d’aigua apta per al consum. Segons les dades que el Govern ha facilitat a IB3 ràdio, 4 d’ells no en tenen a tot el territori, són Costitx, Lloret, Sineu i Ariany. Costitx, per exemple, fa 30 anys que no en té. La resta de municipis tenen zones en les quals l’aigua no és apta per al consum. Per exemple, a Maó l’aigua es pot consumir a tot el municipi, excepte a Malbúger i Poima. I a Santa Eulària, l’aigua no és potable a la zona Es Canar-Can Cosmi. A Mallorca, l’administració ja ha començat a posar en marxa la primera fase de la canalització de l’aigua fins a Petra, que no estarà enllestida fins al 2021.

El Govern ha posat en marxa la primera fase del programa que ha de permetre la conducció d’aigua de Maria de la Salut a Petra. Aquesta conducció, amb un ramal que durà aigua potable cap a Ariany, està prevista que estigui enllestida cap al 2021.

La segona fase és conduir l’aigua cap a Manacor i, així, canalitzar l’aigua potable cap al Llevant a través de la xarxa en alta, és a dir, la xarxa que connecta diferents municipis, ha explicat Guillem Rosselló, gerent de l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (ABAQUA) als micròfons d’IB3 Ràdio.

Actualment, el municipi extreu l’aigua de pous, però l’aigua té massa nitrats que la fan no potable. Amb aquesta conducció, l’aigua partirà dels aqüífers de sa Marineta, s’Estremera i la dessalinitzadora d’Alcúdia per abastir el llevant mallorquí, amb un pressupost de 12 milions i mig d’euros.

Aquesta mesura és una primera passa, però no és suficient per solucionar tots els problemes que en l’actualitat hi ha a Mallorca. Manacor, per exemple, demana també una planta potabilitzadora d’aigua, a més d’aquesta canalització.

La combinació d’aquestes dues actuacions és, segons el batle del municipi Miquel Oliver, la solució ideal per fer arribar l’aigua potable a Manacor i millorar-ne la qualitat. Per això, l’ajuntament ja ha demanat al govern diners de l’impost del turisme per construir aquesta planta.

Però el Llevant no és l’única zona de l’illa on no arriba l’aigua potable. Lloret, Costitx, Sineu i Ariany són els pobles del Pla de Mallorca que tampoc disposen d’aigua apta per al consum. En aquests, la qualitat de l’aigua no és bona per la presència de nitrats o altres substàncies. Per exemple, a Costitx no poden beure l’aigua de l’aixeta des de l’entrada d’Espanya a la Unió Europea, perquè l’aigua no compleix amb els requisits europeus. Un altre cas és el d’Ariany, on no disposen d’aigua apta per al consum des del 2012. Per això, explica a IB3 Ràdio Joana Maria Pasqual, la Mancomunitat del Pla demana a l’administració una solució.

Si no aconsegueixen finançament i mitjans de la Comunitat Autònoma, la Mancomunitat no descarta recórrer davant el govern central. Precisament, la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears, la FELIB, creu que l’Estat hauria d’ajudar la comunitat a solucionar aquesta problemàtica, afegeix el president de la FELIB, Antoni Salas.

A Eivissa la problemàtica era major fa 5 anys, però llavors tots els nuclis de l’illa varen quedar connectats a la xarxa i i ara els problemes només són a una zona del municipi de Santa Eulàlia, que encara té aigua de pou, explica Juan Calvo, coordinador de l’entitat Aliança per l’Aigua, que en promou una gestió integrada i sostenible.

A Menorca, el conflicte de l’aigua afecta alguns nuclis d’Es Castell i Maó. Es Castell compta amb una planta potabilitzadora que fa l’aigua apta a tot el municipi excepte la zona de Trebalúger. A Maó, l’aigua dels pous està contaminada, però és tractada per tal que sigui apta per al consum. Ho és a tot el municipi excepte a Malbuger i Poima.

08/10/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT