X

Els 14 parcs fotovoltaics que es tramiten a Llucmajor ocuparan 214 quarterades

Terraferida alerta que aquestes instal·lacions posen en perill fora vila i la producció agrària

15/01/2020

Els 14 parcs fotovoltaics que es tramiten a Llucmajor ocuparan 214 quarterades

Els 14 parcs solars que es tramiten a Llucmajor ocupara una superfície d'un milió i mig de metres quadrats.

La Comissió Balear de Medi Ambient tramita ara mateix 14 parcs fotovoltaics al terme municipal de Llucmajor. Són 14 parcs fotovoltaics que ocuparan una superfície de més d’1 milió i mig de metres quadrats, que equivalen a 214 quarterades, i s’ubicaran a la Marina llucmajorera i en diverses zones rurals del municipi. La Direcció General d’Energia, però, assegura que tots els projectes passen per diversos tràmits que garanteixen que no afecten cap terreny amb valors ecologics ni agraris

Davant aquesta situació, les entitats ecologistes alerten els responsables mediambientals que aquests projectes posen en perill fora vila i la producció agrària. Reclamen que es fixin llocs indicats per situar-hi els parcs fotovoltaics com zones industrials, antigues pedreres, aparcaments o antics abocadors. Però, segons el portaveu de Terraferida, Jaume Adrover, “aquest tipus d’iniciatives cerquen terres barates, ara mateix no hi ha cap criteri social o ambiental per instal·lar els parcs solars i el Govern diu que ho regularà però mentrestant fa temps per no prendre cap decisió”.

El Govern però explica que per poder cobrir tota la demanda elèctrica de les Illes amb energia fotovoltaica, seria necessari instal·lar plaques solars en un 5 per cent del territori de les Illes. El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Aitor Urresti defensa que “no hem de voler caure en l’alarmisme i no és cert que pel fet d’instal·lar nous parcs fotovoltaics ens quedem sense territori, hem de tenir en compte que tots els tràmits administratius avaluen que els terrenys on s’han d’instal·lar les plaques siguin aptes i sense valors ecològic o agrari”, ha explicat en declaracions a IB3 Ràdio.  A més, segons el director general, el material que s’utilitza per instal·lar els parcs fotovoltaics es pot desmuntar sense generar impacte al territori.

A tot això, l’Ajuntament de Llucmajor que no té competències en l’autorització de nous parcs, veu amb bons ulls aquestes noves instal·lacions. Segons el regidor d’Urbanisme, Guillem Roig, “la majoria de finques estan abandonades i crec que és pitjor veure la terra d’aquesta manera que veure aquestes plaques, que no s’instal·laran amb ciment i tot serà net i verd”, ha conclòs el responsable de l’àrea d’Urbanisme de Llucmajor.

15/01/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris