política

Els ajuntaments de les Balears tenen 9 mesos per urbanitzar o desclassificar els sòls urbans no consolidats

Sant Joan té afectada un 60% de l'àrea urbana que circumval·la el poble

Els+ajuntaments+de+les+Balears+tenen+9+mesos+per+urbanitzar+o+desclassificar+els+s%C3%B2ls+urbans+no+consolidats

Els pobles de Mallorca sumen milers de metres quadrats de falsos urbans que provoquen inumerables problemes als ajuntaments. Solars considerats urbans, adjacents als nuclis de població, que encara no han estat urbanitzats pels promotors i no disposen de tots els serveis bàsics. Els consistoris tenen 9 mesos, segons la nova Llei d’Urbanisme, per urbanitzar-los o desclassificar-los. La possibilitat que sigui sense indemnització, els encoratja.

Sant Joan és l’únic municipi que té en suspensió els falsos urbans des de l’aprovació definitiva de les normes subsidiàries el 2016. Més d’un 60% de l’àrea urbana que circumval·la el poble, l’anell de zones extensives són solars urbans sense una urbanització consolidada. Els falten alguns o tots els cinc serveis urbans bàsics: vials, xarxa d’aigua, línia elèctrica, sanejament i a partir de l’1 de gener, l’enllumenat públic. Amb la disposició transitòria onzena, els ajuntaments tenen un any per regularitzar la situació: eliminant-los o classificant-los directament com a rústics, sense haver de pagar indemnització als propietaris dels terrenys.

Palma, Calvià, Capdepera, Llucmajor i Manacor encapçalen la llista de 53 municipis mallorquins amb una major extensió de falsos urbans. A Inca, el 2012 els regularen, després d’adaptar-se al Pla Territorial de Mallorca (PTM) i delimitaren aquests tipus de sòl en unitats d’actuació.

El Govern dona eines als ajuntaments per eliminar falsos urbans i també els dona la possibilitat que si tenen en tràmit plans generals o normes subsidiàries que no s’hagin aprovat de manera definitiva, poden continuar preveient aquesta tipologia, ja que no hi ha cap norma prohibitiva al seu respecte a la LUIB.

 
 La nova LUIB elimina els falsos urbans, urbanitzables i industrials pendents de transformar

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El Govern central aportarà 105 milions d’euros per a la depuradora de Palma

La presidenta Francina Armengol s'ha reunit aquest divendres amb la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera

Ayuso respon a Armengol: “No pot donar lliçons als altres quan ha arruïnat moltíssimes famílies”

Per a Ayuso, els socialistes no estan assumint "la derrota electoral" i el PSOE en La Moncloa continua amb la...

Company reclama a Sánchez i Armengol que deixin les paraules i executin els fons europeus

La ministra Reyes Maroto ha presentat el Pla de Modernització i Competitivitat del Sector Turístic, valorat en 3.400 milions

Armengol demana impulsar el traspàs de Costes i Litoral

La presidenta del Govern ha explicat que les comissions tècniques "treballen en aquests moments"